Газовият спор: дълговете се броят наесен

Русия трябва да определи междинна цена на природния газ за Украйна. Киев, от своя страна, ще обещае да плати газовите дългове. Такава временна схема за решаване на газовия спор предлага еврокомисарят по енергетиката Гюнтер Йотингер.

Той има намерение да направи това предложение на поредната среща с руските партньори, насрочена за края на август. Макар че, откъде накъде Москва е „длъжна” с още нещо в проточилия се газов конфликт с Киев, не им е ясно и на експертите.

Гюнтер Йотингер има намерение да получи гаранции за енергоснабдяване без прекъсвания за Украйна. За това, както каза еврокомисарят за немските медии, на 29 август той ще посети руската столица. Йотингер ще предложи на страните да се споразумеят за временни цени на газовите доставки – докато окончателно не бъдат отстранени разногласията около исканията на руската страна за значително увеличаване на цената на доставките.

Под разногласия еврокомисарят има предвид взаимните искове на „Нафтогаз” и „Газпром”, предадени в Стокхолмския арбитражен съд. Киев се опитва да промени определената в договора формула на цената на газа, а „Газпром” настоява да си получи украинските дългове за вече доставеното синьо гориво. Процесът, според специалистите, може да се проточи най-малко година.

Киев хронично „забравяше” да си плаща доставките на руския газ, като в крайна сметка задлъжня на „Газпром” с 5 милиарда долара. В съответствие с договора от 16 юни тази година, руската страна прехвърли „Нафтогаз” в режим на предплащане. Като резултат Украйна получава от „Газпром” толкова, колкото плаща, т.е. нищо. От Русия газта минава през украинска територия само транзит, към Европа. А Киев купува руски газ от Европа чрез ривърс, при което на същата цена, на която му е предложила Москва – 380 долара за хиляда кубически метра. Трябва да кажем, че „Газпром” има обосновани претенции към тази схема на виртуален ривърс – юридически тя е незаконна.

Но и ривърсът едва ли ще спаси Украйна от не толкова далечната зима: Европа не може да дава газ в необходимите за украинската икономика обеми. А отчаяните призиви на властите в Киев към предприятията и жителите на градовете – да се премине към режим на строги икономии – засега остават без отговор, казва политологът Дмитрий Александров.

Отчетността на „Нафтогаз” за първото полугодие показва, че вътрешното потребление не е намаляло. Ако изходим от онези обеми запаси, които са налице, и обемите на ривърсните доставки от Полша (може би, такива ще дойдат и от Унгария), то до декември горивото ще стигне. След това него просто физически няма да го има. Ако се включи и Словакия, това е още няколко месеца. Но после при всички положения ще се наложи проблемът да се решава.

Що се отнася до ЕС, в Брюксел отлично разбират: ако на Украйна не й стигне газта, Киев без да му мигне окото ще започне да го изпомпва от транзитната тръба.

Източник: Гласът на Русия