В Русия създадоха лекарство за болни от множествена склероза

Учени създадоха първото руско лекарство за болни от множествена склероза, очаква се лекарството „ксемус“ да се появи на пазара към 2020 г., след приключване на клиничните изпитания, съобщава в понеделник (13 февруари) вестник „Известия“, като цитира зам.-директорът на Института по биоорганична химия към Руската академия на науките (ИБХ РАН), академик Александър Габибов.

Както уточнява изданието, става дума за създаването на ефективна поддържаща терапия, която ще позволи на болните от множествена склероза да останат социално активни.

„Автоимунните заболявания приличат на онкологичните трансформации, лечението им е крайно трудно, а в много случаи практически невъзможно. Сред тях особено място заема невродегенеративното възпалително заболяване, известно като множествена склероза. В хода на лечението болният изработва сам антитела на базата на собствените белтъчини“, обяснява Габибов.

По думите му в момента има малък брой лекарствени препарати за лечение на множествена склероза, а на болните се изписват предимно вносни лекарства, като копаксон.

„Нашата терапия е по-специфична: пептидни фрагменти от белтъка на миелина се свързват в липосоми. Клиничните изпитания показват, че методът работи“, посочва Габибов. Самото лекарство съдържа фрагменти на миелина, които „учат“ имунната система да не атакува собствените си нервни клетки.

Ако лечението с копаксон струва хиляди долари, то ксемусът ще е много по-евтин, посочва Габибов. А в Русия лекарството ще се предоставя безплатно на болните от множествена склероза.

Множествената склероза е болест на нервната система, при развитието на която имунните клетки започват да атакуват обвивката на нервните влакна, т.нар. миелин. Без миелина нервите провеждат по-лошо сигналите и започват да се „заключват“, което води до различни последствия – от леко изтръпване на крайниците, до парализа и слепота. Според статистиката на СЗО, днес повече от 2,3 милиона души страдат от това заболяване, но засега не са открити ефективни начини за лечение.