В Русия може да бъдат освободени от ДДС водката, хайверът и шоколадите

Още от 2017 г. в страната може да заработи система tax free (освобождаване от ДДС), предложена от Министерството на промишлеността и търговията, която засяга продоволствените стоки. Първоначално данъците ще се възстановяват след покупки в Москва, Санкт Петербург и Сочи.

От 2017 г. в Русия може да заработи система tax free, по която чуждите граждани ще могат да си възстановяват данък добавена стойност (18%, аналог на европейския VAT и американския sales tax) за определени покупки. Такова предложение бе направено от Министерството на промишлеността и търговията, съобщава деловият вестник „КоммерсантЪ„.

От ведомството предлагат в списъка от покупки да бъдат включени хранителните продукти, но против тази инициатива се изказа Министерството на финансите, загрижено за попълването на държавния бюджет.

Същността на предложението

Министерството на промишлеността и търговията предлага от 1 януари 2017 г. бъдещата услугата tax free да важи при напускане на страната само за покупки, направени в магазините на Москва, Санкт Петербург и Сочи. В списъка на тези места са включени, в това число и намиращите се в центъра на руската столица магазини „ГУМ“ и „ЦУМ“.

От 2018 г. системата трябва да заработи вече за цялата страна. Минималната сума на покупките, от които чуждите граждани ще могат да си върнат ДДС, ще бъде 10 хиляди рубли ($160).

Към системата tax free ще могат да се включат магазини и вериги с оборот не по-малък от 100 милиона рубли ($1,6 милиона), които нямат неплатени данъци. По данни на пресслужбата на „ГУМ“, в качеството им на сувенири сред туристите най-популярни са черният и червения хайвери, крабовете, руската водка, шоколадите „Альонка“, медът, сладкарските изделия пастила и зефир – всички тези продукти ще се разпространяват по системата tax free.

По данни на Министерството на промишлеността и търговията разширеното разбиране на tax free ще даде тласък на търговията на дребно. След въвеждането на тази система във Франция продажбите се увеличават с 6%, а в Латвия с 95%. При това в някои страни, например в Кипър и Великобритания, хранителните продукти не са включени в системата tax free.

Заинтересованите страни

„Инициативата на министерството е по скоро маркетингов и имиджов ход. И преди е имало подобни предложения, но досега са отхвърляни“, казва Георгий Вашченко, началник на управлението за операции на руския фондов пазар към ИК „Фридом Финанс“. Според думите му в САЩ и някои страни от Европейския съюз вносът на хранителни продукти от частни лица е забранен, затова в магазините tax free тази продукция практически не се предлага.

Впрочем това може и да стимулира търговията в приграничните западни райони на страната, казва заместник-ген. директор на ИК „Финам“ Ярослав Кабаков. Според думите му жителите на Европейския съюз могат да проявят интерес към вноса на алкохол: заради ниския курс на рублата цената му в Русия за тях е много привлекателна, tax free може само да засили тази тенденция.