В рамките на проверката на бойната готовност ВВС на Русия ще прехвърлят в Крим бомбардировачи на далечни разстояния

Стратегическите ракетоносци Ту-22М3 в рамките на внезапната проверка на бойната готовност, която бе започната по-рано, ще бъдат прехвърлени в Крим, а оперативно-тактическите комплекси „Искандер” ще бъдат пребазирани в Калининградска област. Това съобщи за ТАСС източник от руското министерство на отбраната.

„В хода на провежданата внезапна проверка на бойната готовност на Въоръжените сили в Крим ще  бъдат изпратени стратегическите ракетоносци Ту-22М3”, съобщи източникът.

Освен това, край Калининград ще бъдат пребазирани изтребители и бомбардировачи. „Сухопътната групировка на Балтика ще бъде подсилена от ракетните комплекси „Искандер” от Западния военен окръг, доставката на които ще осъществят големите десантни кораби на Балтийския флот”, отбеляза още източникът.

За усилване на границите в Арктика в рамките на проверката ще бъде осъществено прехвърлянето на два подсилени полка и подразделения със специално предназначение на ВДВ, допълни той.

Внезапната проверка на бойната готовност на Северния флот, редица подразделения на Западния военен окръг и ВДВ започна вчера, на 16 март, и ще продължи до 21 март. В нея участват 38 хил. военни, 3,36 единици техника и въоръжение, над 55 бойни кораба и подводници, както и 110 самолета и хеликоптера. Основната цел на проверката е оценяването на възможността на Северния флот да осигури военната безопасност на Русия в Арктика.

В рамките на внезапната проверка на бойната готовност на войските от Северния флот екипажите от противоподводните самолети Ил-38 и хеликоптерите Ка-27 от морската авиация на флота излетяха от предвидените райони в Баренцово море и пристъпиха към издирване на подводници по маршрута за разгръщане на силите на флота. Това съобщиха за ТАСС във вторник от управлението на пресслужбата и информацията към министерството на отбраната на Русия.

„Действията на противоподводната авиация се отработват в рамките на внезапната проверка на Северния флот и включват както използването на радиолокационни и хидроакустични средства, така и практическото използване на противоподводно въоръжение за учебни цели”, се казва в съобщението.

Провеждането на внезапната проверка на бойната готовност в северната част на Русия е призовано не само да оцени силите на неотдавна създаденото в Арктика Обединено стратегическо командване (ОСК) „Север”, но и да демонстрира руската мощ пред страните от НАТО. Такова мнение изказаха днес военните експерти, предаде ТАСС.

Главният редактор на списание „Национална отбрана” и член на Обществения съвет към министерството на отбраната Игор Коротченко счита, че проверката ще покаже, доколко успешно функционира неотдавна създаденото формирование ОСК „Север”.

„Арктика” е регион, където в перспектива могат да бъдат материализирани цяла редица военни заплахи, които се създават от страните от НАТО”, подчерта Коротченко. В Северния Ледовит океан, припомни той, постоянно дежурят американски и британски атомни подводници, които в частност, следят руските си колеги и също така „моделират нанасяне на удари с крилати ракети с морско базиране по обекти от руската военна инфраструктура”.

„Затова ние трябва да бъдем готови за бързо париране на заплахите”, добави още експертът. Според него, внезапната проверка ще позволи да бъде оценена работата на щабовете, координацията на подразделенията и на всички „военни компоненти” на Русия в Арктика, както и да бъдат отработени действията при внезапно избухване на война.