В Царицино е ознаменувана годишнината на Кючук-Кайнарджийския мирен договор

Местността, нарчена впоследствие Царицино, е известна от края на XVI век като село Богородское – наследство на царица Ирина, сестрата на Борис Годунов.

През 1633 година селото , преименувано в Чёрная Грязь, става владение на болярите Стрешневи, роднини на съпругата на първия цар от династията Романови – Михаил Фьодорович.

Петър I след похода на р. Прут през 1712 предоставил Чёрная Грязь и близките селища на молдовския княз Дмитрий Кантемир, съюзник на Русия срещу Турция, който бил принуден да се премести в Русия. По заповед на Дмитрий Кантемир през 1722 г. в имението е построена каменна еднокорабна църква в чест на иконата на Божията майка „Живоносен източник“

undefined

Скоро храмът се превръща в княжеска гробница – през 1771 г. в него са погребани княз М.Д. Кантемир, а по-късно и съпругата му А.Й. Кантемир. През 1775 г. Екатерина II купува имението от Кантемирови за построяването на Царицинския дворец

Паметник на Дмитрий Кантемир в Царицин

 

Царицино при Екатерина Велика

През пролетта на 1775 година императрица Екатерина II, при разходка на територията на Чёрная Грязь, била очарована от красотата ма местността и незабавно я купила от княз Дмитрий Кантемир.

Това не се е извършило без препоръката на княз Григорий Потьомкин; вероятно, той е измислил новото звучно име за Чёрная Грязь и е дал идеята на Екатерина за изграждане на нова подмосковна императорска резиденция. В писмо до своя постоянен кореспондент- барон Грим, Екатерина пише :

Моето ново владение нарекох Царицино, по общото мнение, това е истински рай…“

Покупката от Императрицата на Царицино и неговата по-нататъшна съдба е свързана с празнуването на годишнината на Кючук-Кайнарджийския мирен договор , сключен между Русия и Турция след Руско-турската война от 1768-1774г. (Споразумението е подписано в селото Кючук Кайнарджа, днес Кайнарджа, Североизточна България, на югоизток от Силистра).

Именно в Царицино се е състояло „тържественото потвърждаване“ от Екатерина II на Кючук-Кайнарджийския мирен договор.

На 10 (21) юли 1775 г. на Ходинското поле започват грандиозни тържества по този повод. Ходинското поле било алегория на Черно море; на полето били разположени павилиони, на които Императрицата дала имена на крепостите – места на военните сражения, а увеселителни постройки изобразявали завладените градове. С. М. Любецки, изследовател на Царицин през XIX в., описва празника по следния начин:

Ходинското поле представлявало великолепна панорама: на него била построена  грамада от сгради, които представлявали цял временен град. Всяка сграда, отличаваща се с цвета си, в турски вкус, с минарета, павилиони, каланки, имала вид на крепост, на остров, на орда и на кораб. Наричали ги Азов, Таганрог, Керч, Еникале и т.н.

Празненствата продължили повече от две седмици, протекли в атмосфера на значителен патриотичен ентусиазъм и били толкова ярки, че хората ги запомнили задълго.

Още в началото на XIX в. Царицино е възприеман като паметник на славата на героите от Руско-турската война, като мемориален ансамбъл. Андрей Раевски пише в статията си „ Околностите на Москва“

С какво необяснимо удоволствие прекарах няколко златни дни от живота си, наслаждавайки се на разнообразната красота на природата и силата на изкуството в единствения Царицин… Името на победителя при Кахул, името на героя Румянцев-Задунайски винаги ще бъде незабравимо руско, но влизайки в тези великолепни градини, очарованието на разходката придобива нова сила със спомените от миналото“.

Царицино е паметник на така наречената „руска готика“ (псевдоготика). Над създаването на императорската резиденция в продължение на 20 години са работили последователно двама от най-известните архитекти на тази епоха – Василий Баженов и Матвей Казаков.

Тук се провеждат не само  развлечения, но и заседания на Държавния съвет. Според спомените на Г. Р. Державин, на 6 (19) август 1775 г. в деня на Преображение Господне в Царицин се провежда прием в чест на щаба и офицерите на Преображенския полк, чийто полковник е Екатерина II.

През 1993 година е създаден Държавният музей-заповедник „Царицино“. Той не е просто музеен комплекс, това е едно от най-красивите места не само в Москва, но и в Русия.

Музейните експозиции наброяват над 30 000 експонати.

Парк „Царицино“

В парке "Царицыно" будут проводить бесплатные сезонные квесты - РИА Новости, 12.05.2017

Големият мост над пролома

 

Фигурен мост

Красивата му арка, обкичена с дървета и ефектно прехвърлена над пътя, сякаш е ехо от тревожните времена на рицарството; мостът Фигурний е най-убедителната част от Царицин: тук става ясна неосъществената мечта на Баженов за романтичен замък над езерото сред вечните дървета, замък с верига от стари легенди, сънуван в детските приказки за спящи красавици, зли крале и млади принцове

Кавалерийски корпуси

Големият Царицински дворец

 

Източник:

https://ru.wikipedia.org/wiki/%D0%A6%D0%B0%D1%80%D0%B8%D1%86%D1%8B%D0%BD%D0%BE_(%D0%B4%D0%B2%D0%BE%D1%80%D1%86%D0%BE%D0%B2%D0%BE-%D0%BF%D0%B0%D1%80%D0%BA%D0%BE%D0%B2%D1%8B%D0%B9_%D0%B0%D0%BD%D1%81%D0%B0%D0%BC%D0%B1%D0%BB%D1%8C)

error: Съдържанието ни е авторско!