Възможен ли е нов сблъсък между Русия и Турция заради спора около Асад?

Реджеп Тайип Ердоган заяви, че целта на турската военна операция в Сирия е да бъде свален Башар Асад. Русия, която е основен съюзник на сирийския президент, засега реагира сдържано на думите на турския лидер.

В изказване на научен симпозиум в Истанбул на 29 ноември президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган неочаквано направи гръмко изявление: „Ние дойдохме в Сирия (турските войски се намират в северната част на Сирия от август 2016 година – бел. „Руски дневник“), за да сложим край на управлението на жестокия тиранин Башар Асад, който е наложил в страната държавен терор“. Още вечерта на 30 ноември от администрацията на Ердоган заявиха, че думите на президента не бива да се приемат буквално, но те успяха вече да предизвикат реакция.

Изказването на турския лидер звучи гръмко, като се има предвид, че един от основните съюзници на сирийския президент Асад е Русия. Отношенията между двете страни и досега са в процес на възстановяване след инцидента от 24 ноември 2015 година, когато Турция свали руския самолет Су-24, и евентуален нов сблъсък заради Сирия изглежда заплашваща перспектива.

Реaкция на смъртта на войниците

Ердоган за първи път заговори за борба с Асад, до този момент се подчертаваше, че в Сирия Турция се сражава срещу „Ислямска държава“. Неговият внезапен изблик би могъл да бъде последствие от неотдавнашната гибел в Северна Сирия на трима турски войници от предполагаем сирийски обстрел, коментира Юрий Мавашев, ръководител на политическото направление на Центъра за изучаване на съвременна Турция.

Турските войници загинаха под обстрел в района на град Ал Баб, в Северна Сирия, на 24 ноември, в деня на годишнината от нападението срещу руския Су-24. Русия отрича да е има връзка с този инцидент, а официален Дамаск пази мълчание. Турция, по думите на Мавашев, обвинява Сирия за гибелта на войниците и именно с това е свързано изказването на Ердоган. „Ердоган не може да остави този инцидент без отговор в очите на своите привърженици. Той иска да ги успокои, че всичко върви по план, че Турция няма да отстъпи от позициите си по Сирия“, поясни пред „Руски дневник“ Мавашев.

Войнствена риторика и „нервен срив“

Има и други версии защо президентът на Турция заговори за сваляне на Асад. Владимир Аватков, директор на Центъра за източни изследвания, отбелязва например, че войнствената риторика на Ердоган цели да сплоти около лидера неговото обкръжение, опитвайки се в същото време да окаже натиск върху съюзниците на Асад: Русия и Иран. Тези страни той иска да тласне към отстъпки по сирийския въпрос, посочва Аватков.

Тюркологът Виктор Надеин-Раевски, водещ научен сътрудник на Института за световна икономика и международни отношения към Руската академия на науките (РАН), каза пред „Руски дневник“: „Аз бих определил това [изказване] като нервен срив на Ердоган, като чисто емоционално изявление. Той е импулсивен човек“. По мнението на Надеин-Раевски Ердоган може да е разстроен от последните успехи на сирийската армия в Алепо, където бунтовниците – съюзници на Турция, търпят поражение.

Ще воюва ли Турция със Сирия?

Владимир Аватков напомня, че и преди да изрече въпросните думи на 29 ноември Ердоган последователно е критикувал Асад. „От самото начало на конфликта Турция се е обявявала за трансформиране на режима в Сирия“, каза експертът пред „Руски дневник“. „Турция бе една от първите страни, които обявиха на висок глас, че Асад, видите ли, е диктатор и трябва да си ходи“, допълни Аватков. Затова изявлението на Ердоган не противоречи на неговата традиционна политика, още повече че сега сирийската и турската армия са в опасна близост в Северна Сирия.

В същото време Юрий Мавашев се съмнява, че Сирия или Турция могат да тръгнат на пълномащабна война. „Дамаск няма достатъчен потенциал за водене на война с такъв сериозен противник като турската армия. Само че и турците няма да воюват едновременно срещу ИД, кюрдите и Дамаск“, отбеляза експертът. Според него са възможни само локални сблъсъци, но не и голяма война.

Реакцията на Русия

Руските официални лица реагираха сдържано на думите на Ердоган. Официалният представител на Министерството на външните работи на Руската федерация Мария Захарова подчерта, че изявление е имало непубличен характер и самата тя се въздържа от коментари. Прессекретарят на президента Владимир Путин, Дмитрий Песков, призна, че „сериозното“ изказване е „станало новина“ и отбеляза, че е необходимо по-нататъшно обсъждане. Той обаче се въздържа от критика, подчертавайки, че Путин и Ердоган са „в твърде интензивен и пораждащ доверие контакт“.

Тюрколози отбелязват, че между Русия и Турция има определени договорености за Сирия. Русия подкрепя войските на Асад в района на Алепо, а Турция действа против ИД и кюрдите в крайграничните райони и страните се опитват да не навлизат в чужди „зони на отговорност“. „Ердоган не бива да излиза извън рамките на договореностите, макар че у него се забелязва такова желание“, посочва Виктор Надеин-Раевски и веднага прави уговорка: поведението на турския лидер понякога трудно може да се предскаже.

Според Юрий Мавашев в разпрата между Дамаск и Анкара Москва ще се въздържа от резки изявления и действия. „Русия ще пази външен неутралитет, отдавайки предпочитание на задкулисните преговори и с едната, и с другата страна“, казва Мавашев.

Автор: Олег Егоров, Руски дневник