Военни паметници и църкви ще доведат още руски туристи

Работим с вашето министерство много активно, ще отчитаме резултата след летния сезон

Предлагайте и култура с морските почивки, казва Олег Сафонов

Усилено преговаряме за намаляване на таксата за визите

Популяризирайте минералните си извори

Искаме повече информация за детските лагери, важно е да са на изгодна цена

Олег Петрович Сафонов е ръководител на Федералната агенция по туризъм на Русия. Той е роден през 1969 г. в Целиноград (Казахская ССР). През 1991 г. завършва с пълно отличие Държавната финансова академия със специалност „Финанси и кредит“. Работил е в редица водещи руски банки като УАКБ УНИКОМБАНК, АКБ Восточно-Европейский инвестиционный банк, АКБ Союзавиакосмос, АКБ ОРГРЭСБАНК. От 2003 до 2007 г. е президент на Финансовия департамент на Фондовата борса „Российская торговая система“ (РТС). През 2009-2010 г. е заместник на генералния директор по икономика и финанси на НПК Уралвагонзавод. От 2010 до 2014 г. е финансов директор на Центр наукоемких технологий. От 10 май 2014 г. е назначен за временно управляващ Федералната агенция по туризъм, а от 15 януари 2015 г. става ръководител на агенцията. Кандидат-доктор е на икономическите науки. Г-н Сафонов коментира възможностите за развитие на туризма между България и Русия след провелата се кръгла маса в Москва на 25 февруари.

– Г-н Сафонов, как виждате перспективите за развитие на туризма между Русия и България?

– Първо трябва да започнем от това, че провелата се кръгла маса в Москва по въпросите на туризма е реципрочна на двустранния форум, който се проведе през ноември в София по време на заседанието на Междуправителствената комисия. Самото заседание на Междуправителствената комисия премина изключително пълноценно и успешно. В рамките на тази комисия ние проведохме заседания не само по въпросите на развитието на туристическия отрасъл, но и обсъдихме въпросите, касаещи културния обмен и образованието. Много е важно да се подчертае, че и за руската, и за българската страна развитието на туризма е изключително важно и перспективно направление. Това го потвърждава нашето изключително активно взаимодействие с министерството на туризма на България в лицето на г-жа Николина Ангелкова и много активното ни сътрудничество с посланика на България в Русия г-н Бойко Коцев. По време на визитата ми в България в рамките на работата на междуправителствената комисия имахме и среща с премиера Бойко Борисов, с който също активно обсъдихме всички важни и за двете страни въпроси в областта на културата и туризма. Така че аз реално виждам една изключително добра перспектива за българо-руските отношения в областта на туризма. Към това се стремим всички и работим в тази посока.

– Какви още въпроси обсъдихте с премиера?

– Обсъдихме важните аспекти в областта на сигурността на туристите и техните пътувания. Обсъдихме въпросите по защита на правата и законовите интереси на туристите, както при посещение в Руската федерация от страна на българските граждани, така и при посещение на България от руските граждани. Обсъдихме и въпросите, стимулиращи увеличаването на туристопотока, а именно визите, които са важен елемент в тази област. Разсъждавахме върху това какво трябва да се направи, че визите да не са пречка и да не възпрепятстват пътуванията на гражданите. В тази насока много се работи и вече са постигнати забележителни резултати в полза на нашите туристи. Първо, усилено се работи за намаляване таксата на визите. Второ, децата до 16 години пътуват без визи. Трето, виза за България вече може да се получи за два работни дни. Това са основните въпроси, касаещи туризма.

– Какви предложения биха заинтересували руските туристи?

– Бих препоръчал по-активното развитие на балнео-спа туризма. Използването на минералните извори в страната ви е една нова сфера, която безусловно трябва да се развива. Руснаците още от времето на социализма обичаха санаториумите и рехабилитационите центрове, наричани за престиж „почивни домове“. Сега предлаганите спа курорти със супермодерни хотели изобщо не са за пренебрегване. Използването на минералната ви вода може да предизвика голям интерес от страна на сънародниците ми, тъй като в нея се съдържа и здраве, и красота. Руските туристи са готови да преоткриват такива нови дестинации, стига те да бъдат по-активно популяризирани. Ние виждаме много голяма перспектива за развитие не само на т. нар. плажни почивки на вашето Черноморие, въпреки че те са най-търсени, популярни и интересни за нашите туристи. Но и други видове туризъм. Например много интересни биха били поклонническите турове. В България има великолепни манастири и църкви, които могат да бъдат посетени от миряните. Много важно място може да заемат историческите турове и военноисторическите маршрути. Те биха могли да бъдат обединени в някакъв общ пакет или да се комбинират с почивката на море под формата на екскурзии. Когато човек се настройва да почива на море, обезателно в един момент възниква необходимостта от „духовна храна“. И тук вече идва място за културния туризъм. Всеки има нужда от обогатяване и допълнителни впечатления. От българските туроператори зависи как ще ги предложат на нашите туристи. Тук се крие голямата перспектива на разрастване на пакетите и предлаганите услуги в областта на туризма.

– Как бихте характеризирал България като дестинация?

– България е много интересна и красива страна. Спокойна е за посещаване. Ние несъмнено целим развитието на взаимни туристически връзки. И форумът, който се проведе в Москва на 25 февруари, и кръглата маса по туризма в държавната Дума, която беше в същия ден, и мероприятията, провеждани от Федералната агенция по туризъм в различните региони на страната ни, свидетелстват за полагането на една стабилна основа, на търсене на диалог, за да могат вашите туроператори да представят своите продукти и да предлагат услугите си на нашите граждани. Аз споменах и пред Думата за предимствата на страната ви в областта на туризма, като отбелязах, че във връзка с временното прекратяване на авиолиниите с Египет, България е една много добра алтернатива. Отново ще подчертая с риск да се повторя, че военноисторическият, военнопатриотичният туризъм е нещо ново и много полезно. Към поклонническия туризъм има интерес, а това са манастирите, църквите, чудотворните икони, които могат да бъдат промотирани сред руските туристи.

– Каква крайна цел може да бъде постигната в рамките на всички тези преговори?

– Ние сме много заинтересовани да се развиват взаимодействията по две направления, а именно: колкото се може повече руснаци да пътуват за Българи на почивка, респективно и българските граждани да посещават нашата страна. Така че гоним взаимен интерес. Работим открито в приятелска атмосфера и съм напълно убеден, че съвместната ни работа ще доведе до успех!

– Как гледате на възраждането на детските лагери и младежкия туризъм?

– Това е едно изключително важно направление. Действително България винаги е била много силна от гледна точка на качествената детска почивка. Имаше и все още има детски лагери, които функционират. Това направление ние считаме за едно от най-приоритетните и главни. Дори мисля, че терминът „възраждане“ не е съвсем точен, защото в Русия детският отдих се ползва и до ден днешен с много голяма популярност. Това е важно и интересно направление, което в никакъв случай не трябва да бъде занемарено. За нас е важно здравето на нашите деца, а то се крие и в качествената почивка. Затова трябва да получаваме повече информация за България като цяло, и в частност за този вид почивка. Младежите не търсят висок стандарт, скъпи хотели и лукс, те са съгласни и на по-скромни условия, дори на хостели. В случая е важно стойността на пакета. Колкото по ниска е цената, но при това с поддържано ниво и качество, толкова повече младежи ще бъдат привлечени да пътешестват както из България, така и из Руската федерация.

– Каква оценка бихте дали на преговорите до този момент?

– Много добра оценка. Работим много активно. Много е важно, че в България вече има „гореща линия“ на руски език за нашите туристи. Това е невероятен плюс! Имахме срещи с г-жа Ангелкова и през декември миналата година, преди това имахме среща и в Мадрид, и през февруари, и през март отново ни предстоят срещи и дебати. И дълбоко се надявам, че тези преговори ще доведат до ръст на туристическия поток и към разширяване на нашето сътрудничество. Тепърва ще видим резултата с наближаването на активния туристически сезон. Нека да мине това лято и ще направим статистическия извод. Надявам се, че всичко ще е наред!

Автор: Оля Ал-Ахмед

Източник: в. „Стандарт“