Бюкенън за икономиката на САЩ: Пари няма, останаха само дългове

Който и да победи в САЩ на изборите през 2016 г., демографските и икономическите реалности не дават основание за оптимизъм, пише в статията си в списание The American Conservative журналистът Патрик Бюкенън, бивш шеф на отдела за връзка с обществеността на президента Роналд Рейгън, предаде РИА Новости.

В периода от 1946 до 1964 г. се родили 79 млн. души. Това е било най-голямото, най-образованото и най-успешно поколение в историята на Америка. Ако 75 млн. от тези 79 доживеят до 66 г., това ще означава, че от 2030 г. в пенсия ежегодно ще излизат почти 4 млн. души, пресметна Бюкенън.

За да осигурят пенсионерите с обещаното медицинско обслужване, се налага съкращаване на заплатите и повишаване на данъците. При това САЩ вече за четвърти път подред се сблъскват в почти 4-трилионния бюджет с дефицит от над 1 трилион долара. Балансирането на такъв бюджет не може да стане без съкращаване на разходите за отбрана и социалните програми.

Властите замразяват заплатите, намаляват пенсиите, отменят проекти. Ако става дума за националната отбрана, въпросът е колко дълго САЩ могат да си позволят да харчат за нея повече, колкото харчат десетина страни взети заедно. И колко дълго САЩ ще могат да защитават множество страни, намиращи се на половин свят разстояние от тях? Колко още войни на стойност трилиони долари, като Иракската и Афганистанската, може да се водят с взети пари назаем?

Епохата на големи национални проекти за САЩ приключи, заключава Бюкенън. При Франклин Рузвелт имаше Нов курс и Втора световна, при Айзенхауер – пътно строителство, при Буш – две войни и ново намаляване на данъците, при Обама – Obamacare. САЩ обаче вече нямат пари за такива неща. Чак до хоризонта се простират само дългове и дефицити.