Британски експерти: Турция едва ли скоро ще върне смъртното наказание

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган ще се опита да се възползва от ситуацията с неуспешния преврат, за да се отърве от опонентите си и да укрепи позициите си в страната, но едва ли ще се реши да въведе смъртното наказание скоро, тъй като това може да навреди не само на интеграционния процес, но и на отношенията на Турция с целия свят, считат водещи британски експерти, интервюирани от РИА Новости.

„Смятам, че тези събития ще усилят властта на турския президент и той ще се възползва от този случай, за да се отърве от опонентите си в държавните институции“, заяви изследователят от Европейските програми към Кралския институт за международни отношения (Chatham House) Фади Хакура.

Коментирайки възможните международни последици за Турция, експертът отбеляза, че „несъмнено неустойчивата позиция на Турция в близкоизточния регион ще стане още по-уязвима“.

„Турция наскоро възстанови отношенията си с Израел и инициира сближаването с Русия, но аз мисля, че това са тактически маневри“, предполага Хакура.

Експертът от анализаторския център IHS Рид Фостър отбеляза, че позициите в държавните структури след чистката сред чиновниците в Турция ще заемат онези, които са лоялни на правителството.

Според него, „едва ли ще последва друг опит за военен преврат в средносрочна перспектива“ и „са малко вероятни значителните публични протести срещу присъдите по отношение на ключовите заговорници“ за разлика от ситуациите с предишните опити за преврат.

Коментирайки плановете на Турция за връщане на смъртното наказание, Хакура изрази съмнение, че това ще бъде осъществено скоро. „В краткосрочна перспектива аз не смятам, че те ще върнат смъртното наказание. Ние не можем да изключим напълно подобна възможност, но ако те го направят, това ще означава край на процеса за присъединяване към ЕС“, каза експертът.

„Мисля, че това ще има негативни последствия за отношенията на Турция с ЕС, САЩ и останалия свят“, добави той.