Арт-експозиция „Волжка България – територия на света“ подреждат в Българския музей в Казан

В Българския музей-резерват в Казан се провежда традиционната арт-експозиция „Волжка България — територия на света“.

Организатор на мероприятието е Съюза на художниците на Република Татарстан, с поддръжката на Министерството на културата на републиката. Четвъртата по ред арт-експозиция е посветена на Годината на екологията в Русия.

Първата изложба през 2014 е била на републиканско ниво и е носила името: „Болгар. Мит и Реалност“. После проектът придобива междурегионален характер. Темата на следващата арт-експозиция от 2015 година е била формулирана като „Болгар. Гласът на Земята“, а 2016-а е била посветена на българския поет и мислител Кул Гали и се е казвала „Луната и Слънцето на Юсуф Прекрасни“.

Тази година изложението е международно, а сред участниците в проекта са художници от България, Унгария, Крим, Башкортостан и Татарстан.

Творците са започнали да работят в Българския музей-резерват на 21 юли и завършиха работата на 30 юли.

Историческият музей — резерват е паметник на средновековното изкуство и българо –татарската архитектура от средата на XIII-XIV век. Няма аналог в света като ценен исторически паметник, свидетелство за изчезващи държави – Волжка България и Златната орда, култури, оказващи влияние в историята от X-XV век в архитектурата и културата. Мястото е разположено през XIII век в първата столица на Златната Орда, което се вижда по изсечените златни монети в Берк през 1250 година. За развитието на търговията помагат българските сребърни монети, изсичани в България още от Х век. Сребърните монети тук се секат в градовете Болгар и Сувар. Тези монети заменили кожените пари, които били в обръщение до този момент сред българите.