Антируска пропаганда в САЩ

Влиятелни издания разпространиха едновременно информацията, че Русия постепенно “затъва“ в сирийския конфликт, а президентът Путин е „разочарован“ от неефективността на военната операция.

Руската военна операция в Сирия се оказа недотам ефективна, колкото очакваше президентът Владимир Путин и това може да тласне Москва към по-тясно сътрудничество със САЩ за намиране на решение на близкоизточния конфликт, пише в броя си от петък (11 декември) американското издание „Политико“ (The Politico).

Цитирано е мнението на анализатора от американския Институт за изследвания на военни конфликти Крис Козак, според когото руската намеса е осигурила предимство на сирийската армия и е „преобърнала баланса“ в нейна полза, докато опозиционните сили са изтласкани в отбранителна позиция.

Независимо от това обаче президентът на САЩ Барак Обама продължава да оспорва ефективността на руската операция, която го „свари неподготвен“ в края на септември, отбелязва изданието. Американският лидер смята, че Русия „ще затъне“ в сирийския военен конфликт и това ще предизвика вълна от тероризъм в задния ѝ двор. Подобно мнение изрази и израелският министър на отбраната Моше Яалон, според когото намесата на Русия ва Сирия „се оказа неуспешна“, пише „Политико“.

Редица експерти, цитирани от изданието, посочват като причина за неефективността на руската операция лошата координация между руските военни и техните сирийски и ирански партньори. Позовавайки се на западни източници, изданието твърди, че Иран вече е отзовал половината си войски заради незадоволителните резултати в Сирия.

Авторът на статията внушава, че заявеното от Путин желание да участва в преговорите за мирно разрешаване на конфликта и готовността му да подкрепи сформирането на ново правителство може да се тълкува като израз на „разочарование“ от липсата на напредък в Сирия.

Сходна теза развива и агенция „Блумбърг“ (Bloomberg). В анализа се твърди, че президентът на САЩ Барак Обама се е оказал прав като е предрекъл „затъването“ на Путин в сирийското тресавище.

Много високопоставени руски ръководители подцениха продължителността на операцията в подкрепа на сирийския президент Башар Асад след намесата на Путин в гражданската война в Сирия, пише агенцията. Днес вече никой не говори за месеци, а според неназован висш руски чиновник ще е добре, ако войната не продължи с години. „Блумбърг“ прави и обичайната аналогия с руското „нагазване“ в Афганистан през 1979 година.

Източник: Руски Дневник.