Анализатор: САЩ имат все по-малко самолети, а тези, с които разполагат, са остарели

Увереността на американските военни, че те винаги ще бъдат способни не само да защитават своята територия, но и да прокарват интересите си в целия свят е лъжлив оптимизъм, който няма отношение към сигурността, счита бившия президент на фонд „Наследство” (Heritage) Едуин Фелнер. За недоволството си от американските въоръжени сили той пише в публикация за The Daily Signal. 

Коментарът на Фелнер е свързан с публикувания неотдавна доклад на фонда „Индекс на военната мощ на САЩ-2016”, според който сегашното равнище на военната мощ на САЩ се оценява като незначително с тенденция към по-нататъшно отслабване. Армията е оценена от експертите на фонда като „слаба”. Общият потенциал на ВМФ на САЩ е спаднал от „силен” (съгласно миналогодишния отчет) до „незначителен”. На същото равнище се намира и мощта на американските ВВС.

Според анализатора, тези оценки са „плашещи”. Американските военни обаче мислят, че те „винаги ще бъдат готови” да действат както край бреговете на САЩ, така и далеч от своята територия.

Според думите на Фелнер, „главният враг” на въоръжените сили на САЩ не е зад граница, а заплахата я носи така нареченият Акт за контрол на бюджета (Budget Control Act), който бие наведнъж по няколко рода войски заради необходимостта от бюджетни съкращения.

В Армията броят на бригадните тактически групи е намален от 50 на 32. В разпореждане на ВВС са останали 26 тактически ескадрили срещу 133 от времето не войната в Персийския залив, като при това не достигат средства за поддържането им на приемливо ниво на бойна готовност.

Фелднер отбелязва още, че самолетите на ВВС на САЩ стават все по-малко и те стремително остаряват.

ВМФ и морската пехота на САЩ имат сходни проблеми: на флота му трябват 350 бойни кораба, а разполага с 272. Вместо 36 батальона морски пехотинци, те са едва 23.