Ако мислите, че руско-американските отношения са лоши, почакайте Хилари да дойде на власт

В Америка се носи мнението, че Кремъл подкрепя Донлад Тръмп. Това не е така. За сметка на това много руснаци са разтревожени от възможността Хилари Клинтън да заеме президентския пост, влошавайки и без това лошите взаимоотношения между Москва и Вашингтон, пише RT, цитирана от fbr.bg.

В днешно време американската младеж отчаяно търси нови идеи. Само погледнете успеха на фигури като Бърни Сандърс, Джеръми Корбин и Бепе Грило. Дори Доналд Тръмп успя да обедини недоволната американска работническа класа зад кампанията си.

Хилари Клинтън, от друга страна, предлага политическа позиция, която би била по на място през 90-те, по време на управлението на съпруга ѝ, и веднага след Буш. Всъщност, тя е като амалгама от двамата. Либерална, поне пред обществеността и що се отнася до обществените въпроси, клоняща на ляво в икономиката, също като Бил, и крайно консервативна по отношение на въпроси, касаещи националната сигурност, досущ като Буш. По тази причина тя има подкрепа от властта, макар да не е особено харесвана от обществеността.

Хилари е продукт на следвоенното поколение. Тя вярва в американската изключителност и ролята на родината си като лидер на „свободния свят“. В това отношение тя не е по-опасна от Обама.  За разлика от него обаче, Хилари няма нищо против военните интервенции. Забележете почти умопомрачената ѝ радост за смъртта на Муамар Кадафи: „Дойдохме, видяхме, той умря“. Кадафи беше тиранин, но никой не би казал, че днес Либия е по-добре, отколкото преди атаката на НАТО от 2011 г., която Хилари замисли.

Руснаците плюят по Обама много. По мое мнение, това е неоправдано. През 2012 г., когато неоконсерваторите надаваха рев за война в Сирия, той устоя на натиска. Подобно, по отношение на Украйна, Обама игнорира исканията за въоръжаване на режима на Киев със съвременни оръжия.

Неговият държавен секретар, Джон Кери, е истински дипломат. Внимателен с думите и предпочитащ мирните преговори, Кери пожъна немалко успехи в Иран. Всъщност, колкото повече виждаме от Кери, толкова повече съжаляваме за провала му в президентската надпревара през 2004 г. Провал, който до голяма степен се дължеше на платформата му за външна политика, която бе твърде умерена за една нация в клопката на силни материалистични увлечения.

Основната грешка на Обама с Русия бе неговата наивност и липса на интерес по отношение на въпрос, който навярно е смятал за маловажен. Той гледаше на напреженията с Москва, като на отживелица от Студената война. Със сигурност е назначил злочестия Майкъл Макфол за посланик в Русия с най-добри намерения. „Този човек говори руски и се интересува от региона. Добър кандидат е“, навярно си е помислил Обама.

Другата му грешка бе да позволи на Хилари, като държавен секретар, да налага неоконсервативни идеи – остатъци от администрацията на Буш – над американските пратеници в Източна Европа.

Понастоящем Хилари е най-големият фаворит за президентския пост на САЩ. По букмейкърски прогнози тя има 75 процента шанс да стане следващия американски президент, макар 55 процента от американците да имат негативно мнение за нея.

Президентство с нея начело би могло да доведе до влошаване на отношенията между Запада и Изтока, каквото не е имало от кубинската ракетна криза насам. През 2014 г. тя сравни Путин с Хитлер. Всеки знае колко неуместно е това, предвид че над 20 млн. руснаци загиват във войната с Хитлерова Германия. Путин запази хладнокръвие и единствената забележка, която направи, бе: „По-добре е да не се спори с жени. Г-жа Клинтън никога не е била особено грациозна в коментарите.“

Неотдавна Хилари призова за „по-сериозни санкции за Русия заради Сирия и Украйна“. Но да оставим това настрана. Според международните закони, руската кампания в Сирия бе законна, а американската – не.

Като оставим настрана и позицията на Русия като втора най-голяма военна сила в света, американските неоконсерватори изобщо не могат да си представят приятелство с Кремъл. И проблемът не е само в това, те не могат да понесат и европейските държави да действат независимо. Ненавистта, насочена към Германия и Франция заради опозицията им спрямо неправомерната инвазия на Ирак през 2004 г., е доказателство за това. Намесата в британския референдум за членство в ЕС е друго такова доказателство.

Следващата година е възможно Хилари Клинтън да поеме властта в САЩ. За разлика от сега, когато Обама надделява над екстремистките призиви, Клинтън на драго сърце ще им се отдаде. Ако си мислите, че взаимоотношенията между САЩ и Русия са лоши, само почакайте. Още нищо не сте видели.