ЗАБЕЛЕЖИТЕЛНОСТИТЕ НА РУСИЯ

Впечатляващите забележителности на Русия се дължат на особеното географско положение на страната и изминатия хилядолетен исторически път. Уникалното културно пространство обхваща традициите и обичаите на десетки народи, живеещи заедно на гигантска територия, включваща почти всички природни зони.

МОСКОВСКИЯТ КРЕМЪЛ

Това е една от най-големите европейски крепости – център на сила, власт, история и култура, символ на държавността – всички руски императори и царе, като се започне от Иван IV, са били короновани в катедралата Успение Богородично на Кремъл. В Големия Кремълски дворец се провеждат съвременните инаугурации на президентите, което бележи историческата приемственост на процедурата по назначаване на най-високия пост в страната. Стените и кулите на крепостта са запазени във вида, който строителите им придават през XV–XVII век.

ТРОИЦЕ-СЕРГИЕВА ЛАВРА

В продължение на почти 700 години това място е почитано от вярващите като източник на духовна святост. Всяка година православни от цялата страна идват в Сергиев Посад, за да посетят манастира, създаден от Сергий Радонежски. Векове наред лаврата служи не само като духовна, но и като военна опора за формирането на единна руска държава. Мощните крепостни стени нееднократно са отразявали нашествието на врага. Лаврата с право може да се нарече една от основните православни забележителности на Русия – територията на манастира изобилства с паметници от различни епохи, образуващи уникален архитектурен ансамбъл.

ДОЛИНАТА НА ГЕЙЗЕРИТЕ

Река Гейзерная тече в труден за достъп район на Камчатка, затова откриването на нейния участък с гейзерите е станало едва през 1941 г. Цялата долина е обявена за резерват.

ОСТРОВ КИЖИ

Онежкото езеро включва много живописни острови, но само един от тях преживява истинско туристическо „нашествие“ – Кижи. Всичко благодарение на невероятната работа на безименните дърводелци, които са построили няколко дървени църкви и камбанарии. Те са обединени под общото име „Кижский погост“. Смята се, че строителството е извършено изключително с брадви, без използване на метални скоби и пирони. Дървените сгради от XV – XIX век са донесени на острова от цялото Прионежие. Тук те са почти деветдесет.

ЕЗЕРОТО БАЙКАЛ

Езерото е абсолютен шампион по дълбочина, чистота и своеобразието на животинския и растителния свят сред сладководните обекти на Земята.

ТРАНССИБИРСКАТА МАГИСТРАЛА

Магистралата служи като веществено доказателство за професионализма на руските инженери и уменията на работниците по това време. При полагането са решавани стотици най-трудни технологични проблеми при изключително неблагоприятни метеорологични и трудни ландшафтни условия. Освен че е забележителна сама по себе си, «Транссиб» предоставя отлична възможност да се видят големите градове на Сибир, Урал и Далечния изток и природни красоти.

ДЕРБЕНТ

Най-запомнящата се част на града е крепостта Нарин-кала и морските стени, които са на повече от 1500 години. Това са най-древните, прекрасно съхранили се, отбранителни съоръжения. Градът е разположен на брега на Каспийско море, а противоположната му страна се „подкрепя“ от Кавказките планини. Благодарение на тяхната защита от северните ветрове, тук винаги е топло и слънчево. Живописна древност, доброжелателно население и целогодишно изобилие от пресни зеленчуци и плодове.

КУНГУРСКА ПЕЩЕРА

Това е едно от сибирските природни чудеса – подземна кухина от карстов произход с невероятна красота. От почти шест километровата дължина на пещерата за туристите е отделен участък от 1,5 километра. Вътре има много пещери, малки езера и вертикални гипсови образувания, представляващи фантастична гледка. Природната забележителност се намира на 100 км от Перм, в покрайнините на град Кунгур.

КАЗАНСКИЯТ КРЕМЪЛ

Средновековна крепост в историческата част на столицата на Татарстан, комплекс от отбранителни, религиозни и светски архитектурни паметници. Резиденция на Ръководителя на републиката. На територията на Казанския Кремъл има сгради от различни епохи и стилове, тук ясно се усеща единството, връзката на руската и татарската култури.

ПСКОВСКИЯТ КРЕМЪЛ

Псков е служил в продължение на векове като форпост на руската граница в северозападната част на страната. Основната задача на псковчаните е била защита на земята и православието. Като нагледно потвърждение за това служат крепостта на брега на река Великая и снежнобелият величествен Събор. Да посетите Псковската крепост означава да се докоснете до корените на руската история.

КОЛОМЕНСКОЕ

Бивш царски имот, сега музей-резерват в границите на Москва. Тази добре поддържана гориста местност включва забележителности като Казанската църква, църквата „Св. Георги Победоносец“, църквата „Възнесение Господне“ и други храмове.

ДЖАМИЯТА „СЪРЦЕТО НА ЧЕЧЕНИЯ“

Правителството на Чечения и гражданите на републиката сяа инвестирали не малко средства в изграждането на мюсюлмански храм в центъра на столицата. Джамията е най-впечатляващата и грандиозна сграда, появила се в Грозни през последните години, тя удивлява с великолепието си и величествената архитектура. Ансамбълът от джамията и прилежащите сгради е особено красив през нощта, когато се включват цветни светлини.

БЕЛОГОРСКИ НИКОЛАЕВСКИ МАНАСТИР

Мъжки манастир на Пермската епархия на Руската православна църква на Белая гора в Пермска област. За строгостта на устава този манастир някога е наричан Уралски Атон.

По време на Първата световна война Белогорският манастир дарява (19 март 1916 г.) 500 рубли в златни монети за нуждите на руската армия.

ЧАРСКИ ПЯСЪЦИ

Чарските пясъци представляват пустинен пясъчен масив в Забайкалския край.

Размерите му са приблизително 10 километра на 5 км, а площта му е около 50 км². Дюните достигат височина до 30м, с оазиси между тях.

Според версия за произхода на пясъците те представляват бивш ледник, който преди 45 хил. години се е стопил и е създал голямо езеро в котловината. След като водите от езерото са се оттекли, в най-ниската точка са се събрали пясъци и глина

ЛЕНСКИ СТЪЛБОВЕ

Ленските стълбове представляват геоложко образувание в Якутуя.

Разположени са по брега на река Лена. Стълбовете са с височина от 150 до 300 метра и водят началото си в периода камбрий – преди около 550 млн. години. Резултат са от естествена ерозия. Съставени са от редуващи се слоеве варовици, доломити и шисти. През 2012 г. са включени в списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО.

Източник:

https://trave-l.ru/dostoprimechatelnosti-rossii/