Герои и дейци на Руско-турската война – капитан Бураго

Александър Бураго е роден на 4 март 1846 г. в Харков в семейство на потомствен дворянин. Ориентира се към военното поприще. Завършва Павловския кадетския корпус в Санкт Петербург.

По време на Руско-турската война (1877-1878) служи в лейбгвардейския Драгунски полк от състава на Западния отряд, с командир генерал-лейтенант Йосиф Гурко. Командир е на 2-ри ескадрон с военно звание капитан.

След падането на Плевен на 10 декември 1877 г., Руската армия предприема зимното настъпление на юг от Стара планина, разделена в три войскови отряда.

Западният отряд на генерал-лейтенант Йосиф Гурко, в чийто състав е полкът, в който служи капитан Бураго преминава Балкана през Арабаконашкия проход при невероятно тежки условия.

На тържествена церемония на 7 март 2018г. в село Мрамор, на мястото където капитан Бураго, изпълнявайки разузнавателната си дейност, се е срещнал с жители на селото, информирайки ги, че София е освободена от турците, Национално Движение Русофили и кметът на Мрамор откриват реновиран паметник на капитан Бураго. Присъстват представители на Столична община и на парламентарно представени партии. Сред гостите са  две руски делегации, едната – от град Самара, водена от  заместник-ръководителя на Регионалния изпълнителен комитет Инна Жичкина, която е и началник на агитационно-пропагандната дейност на Самарската регионална организация на партия „Единна Русия“, и другата – на казашката организация “Всевеликое войско Донское”, водена от първия заместник-атаман Михаил Беспалов.

Капитан Бураго участва в битката при Пловдив в колоната, с командир генерал-лейтенант Николай Криденер.

Късно през нощта на 15 януари 1878 г., изпълнявайки разузнавателна задача, поставена от генерал Гурко, капитанът влиза в Пловдив със сборен ескадрон от 63 лейб-драгуни. За целта преминава със своите 63 кавалеристи през брод река Марица и навлиза в Пловдив от юг. Башибозукът и черкезите вече са започнали да палят къщи и дюкяни в различните квартали.

Малък разезд научава от тукашните българи в квартал Кършиака, че в града има повече от 1000 низами и черкезка конница. Сержант Пономарьов от разезда с командир поручик Стлохан успява да залови в района на жп гара пленник и с действието си предизвиква уплаха, прераснала в паника и изоставяне на позициите. Приближавайки гарата, Бураго оставил един коняр на шест коня. С останалите той залегнал в канавката на шосето и открил огън. Превземат квартал Мараша, хълма Бунарджика. Повече от хиляда низами и черкези на Сюлейман паша, уверени, че в Пловдив влиза Руската армия, а не само един ескадрон, избягали, оставяйки цялата турска кореспонденция, телеграф, две оръдия и много боеприпаси. Лейб-драгуните заловили 56 пленници.

Капитан Бураго изпратил донесение по пленения телеграф през нощта на 4/16 януари 1878 г. до генерал-лейтенант Йосиф Гурко за заемането на Пловдив.

Под гърма на черковните камбани, по поправения мост над река Марица, Гурко влиза по обед в Пловдив откъм северните му квартали и е посрещнат възторжено от местните българи. Отслужен е молебен.

За тези действия на 27 февруари (11 март) 1878 г. капитан капитан Бураго е награден с орден „Свети Георги“IV степен:

„В воздаяние за отличие, оказанное в сражении под Филиппополем, 3 Января 1878 года, где с эскадроном охотников, переправившись в брод чрез реку Марицу, двинулся в город, в то время еще занятый Турецкою дивизиею, и вступил в перестрелку с почти в 25 раз сильнейшим неприятелем”

След това той взема участие в преследването на турската армия, отстъпваща към Одрин и Цариград.

В прослава на храбрия руски офицер, на 3 март 1969 година в Дондуковската градина в Пловдив е открит бюст-паметник на капитан Бураго, изработен от скулптора Виктор Тодоров. Неговото име носи улица и квартал в ж.к. „Тракия“. Провъзгласен е за почетен гражданин на Пловдив (посмъртно) от 9 ноември 2006 г. „за изключителни заслуги в развитието на град Пловдив“.

След войната се завръща в Русия и служи при генерал Гурко.

Житейският път на Александър Бураго е твърде кратък. През 1884 г. едва трийсет годишен умира на португалския остров Мадейра от туберкулоза, от която е заболял през Руско-турската Освободителната война 1877-1878 г. Погребан е в Александро-Невската лавра в руската столица Санкт Петербург.

Източници:

https://bratushka.ru/osvobozhdenie-plovdiva/

https://www.desant.net/show-news/48304

https://trafficnews.bg/urok-po-istorija/na-tozi-den-kapitan-aleksandar-burago-osvobozhdava-plovdiv-233506/

Във връзка със 145 год. от от освобождението на Пловдив от Турско робство пред паметника на кап. Бураго, се състоя възпоменателно тържество.  Участваха кметът на града ЗдравкоДимитвров, областният управител на Пловдив Ангел Стоев,общинските съветници от града, обществени организации и граждани.

Венец пред паметника от името на Градската организация на Н.Д „Русофили“ поднесе Златомир Дьовленски-Председател на Градската организация.

Цветя бяха поднесени и от  организацията „Приятели на Русия и ОНД“ с представител Петър Неделчев.