Welt: Набиулина ще спаси рублата от всяка криза

Welt: Набиулина ще спаси рублата от всяка криза

Публикувано от:

Управителят на руската Централна банка (ЦБ) Елвира Набиулина с поразителна бързина и точност реагира на промените във финансовия пазар, като за над двете години, през които тя заема тази длъжност, при нея не е забелязан нито един пропуск, пише немският вестник Die Welt.

През 2014 г. руската ЦБ, за да стабилизира курса на рублата предприе решителна стъпка, като повиши основната лихва от 10,5 до 17% и мярката се оказа ефективна. ЦБ успя да стабилизира финансовата система и направи неизгодни спекулациите на валутния пазар. Така беше предотвратена голямата криза.

Именно с този ход Набиулина влезе в историята на валутното регулиране, но с това не се изчерпват нейните заслуги. В условията на „икономическата буря” ръководителката на ЦБ предприе най-разумните и своевременни мерки: предостави валутна ликвидност, за да могат компаниите и банките и банките да изплащат външния дълг, а също така взе решение за постепенен преход към плаващ курс на рублата.

Събраните средства благодарение на Набиулина са извънредно важни за Русия, отбелязва немското издание. Това позволи на Кремъл да не намалява разходите за въоръжаване и социалната сфера, финансовите резерви могат при нужда да служат за запазване на бюджета. Тя заяви, че в случай на необходимост, ако курсът на рублата продължава да намалява, ЦБ ще започне попълване на златните резерви – от началото на 2014 г. са купени 238 тона злато на стойност 11 млрд. долара. Очаква се това решение да се окаже доста благоприятно за финансовата ситуация в страната.

На 9 октомври Елвира Набиулина получи премията на британското месечно списание Euromoney за най-добър ръководител на централна банка от 70 страни в света. Церемонията се състоя в перуанската столица Лима по време на форум на Световната банка. Според Die Welt Елвира Набиулина заслужено е призната за най-добрия в света ръководител на финансов регулатор.