US-сенатор: Русия разиграва в Арктика шах, а ние попълваме кръстчета и нулички

US-сенатор: Русия разиграва в Арктика шах, а ние попълваме кръстчета и нулички

Публикувано от:

Руската заявка за разширяване на границите на арктическия шелф стана резултат от външнополитическите пропуски на Барак Обама, заявили американски конгресмени от Републиканската партия, предаде Fox News.

На 4 август Русия подаде в ООН преработена заявка за разширяване на границите на континенталния шелф в Арктика за сметка на присъединяване на подводния хребет Ломоносов (минаващ точно над полюса) и други релефни образувания, имащи континентална природа. Русия от 2001 г. претендира на богатия с въглеводороди участък от шелфа, включващ участъците Ломоносов и Менделеев, обаче заявката от 2002 г. е отклонена поради недостатъчна информация, пише Блиц.

Държавният департамент на САЩ съобщил в коментар за Fox News, че Москва действа в съответствие с обичайните процедури, предвидени в конвенцията на ООН по морско право. Конгресмените-републиканци обаче видяха в действията на Русия „агресивно прокарване на претенциите за Арктика”, както се изразил председателят на комитета по външните работи на Палатата на представителите Ед Ройс.

„Русия играе шах в Арктика, а нашата администрация все още мисли, че това са кръстчета и нулички” – заявил сенаторът Ден Съливан.

Според него, докато Русия увеличава военната си мощ в региона, САЩ съкратиха числеността на войските в единствения арктически щат Аляска. „Това е стратегическа грешка от страна на администрацията на Барак Обама” – е убеден сенаторът.

Прес-секретарят на Комитета по природните ресурси в Палатата на представителите Джулия Слингсби вижда в руската заявка „плод на провалената енергийна политика на администрацията на Обама”. „Обама даде на света ясен сигнал, който Русия правилно интерпретира, че нашата страна предпочита да бъде слаба по въпроса за развитие на енергетиката” – заявила Слингсби.