US експертка: В Украйна ЕС разчисти пътя на конкуренти от САЩ

От плодородната украинска земя американски корпорации конкурират с европейски производители. До този извод стига политоложката от САЩ Дайана Джонстън в статия, публикувана в американското онлайн издание „Каунтъпанч“.

Украйна разполага с плодородни земи, а също със запаси от шистов газ. Американският селскостопански гигант „Каргил“ (Cargill) проявява особена активност в Украйна – той инвестира в зърнени елеватори, производство на фуражи, в най-големия производител на яйца UkrLandFarming, а също в черноморското пристанище Новоросийск (то обаче е на територията на Русия – ред). Твърде активно работещият Американско-украински делови съвет включва висши ръководители на компаниите Monsanto, John Deere, производителите на селскостопанска техника CNH Industrial, DuPont Pioneer, Eli Lilly & Company. Компанията Monsanto планира да вложи 140 млн. долара в строителството „в Украйна на фабрика за семена, където няма да се използват ГМО-та“. Съдейки обаче по всичко, основната й цел е европейският пазар, който се опасява от ГМО-та.

Експертката припомня, че през май тази година Хънтър Байдън, синът на американския вицепрезидент Джо Байдън, стана член на Съвета на директорите на компанията „Бурисма Холдингс“ (Burisma Holdings) – най-големият частен производител на природен газ в Украйна. Младият Байдън оглавява юридическото подразделение на компанията и ще съдейства за „международната й експанзия“.

Авторката напомня още, че на 2 декември клетва пред президента Порошенко положиха трима чуждестранни министри: американка, литовец и грузинец. Той им бе предоставил украинско гражданство буквално минути преди церемонията. Родената в САЩ Наталия Яреско е новият финансов министър на Украйна, откъдето всъщност е коренът й. Министър на икономиката стана литовският инвестиционен банкер Айварас Абромавичус, което показва, че икономическата политика на правителство ще бъде под влиянието на САЩ. Новият министър на здравеопазването е грузинецът Александр Квиташвили, който не говори украински, но е получил образованието си в САЩ. Той е заемал същия пост в родната Грузия, когато президент на страната бе марионетката на Вашингтон Михаил Саакашвили.

„Така сега САЩ напълно контролират икономиката на Украйна. Сега всичко е готово за началото на фракинга (технологията за добив на газ-бел.ред.), в резултата на което Хънтър Байдън може да стане новият украински олигарх„, заключава Дайана Джонстън

„Никой не говори за това, но противоречивото търговско споразумение между ЕС и Украйна, чието отлагане предизвика протестите в Украйна, довели до оглавявания от САЩ държавен преврат на 22 февруари, премахва всички търговки бариери и разчиства пътя да навлезе свободно на европейския пазар селскостопанската продукция на американски корпорации, произведена в Украйна. Европейските производители на зърно, включително Франция, очевидно ще пострадат сериозно от появата на конкурент с евтина продукция“, категорична американската политоложка.

Украинското правителство има големи дългове, но това няма да попречи на американските корпорации да получават огромни печалби в тази държава с ниски доходи, плодородна земя и липса на регулиране, заключава Дайна Джонстън. /БГНЕС

error: Съдържанието ни е авторско!