Алиса Крилова

Алиса Крилова

Reuters: Как Путин възпитава руските богаташи

Публикувано от:

Някогашна победителка в конкурсите за красота Мисис Русия и Мисис Свят, манекенката Алиса Крилова, е сред най-богатите хора в Русия. Но тази зима тя отмени поръчката си за последния модел Мерцедес, прекара Нова година в Москва, а не на ски в Алпите, и сега наема руски персонал, а не чужденци.Алиса и много от богатите й приятели усещат въздействието на икономическата криза, пише Елизабет Пайпър от Ройтерс. Те избягват бляскавите празненства и орязват разходите, за да компенсират част от милионите, загубени в резултат на отслабването на рублата и понижението на фондовия пазар.

Принудителната умереност обаче не кара свръхбогатите да напускат Русия или да се настройват срещу президента Владимир Путин. Той не спира да разпалва патриотизма по време на украинската криза и призовава бизнесмените да върнат парите си в родината, за да бъде подсилена позицията на Русия в най-тежкото противопоставяне със Запада от Студената война насам.

“Какво е моето виждане ли? Аз съм спокойна, що се отнася до кризата, нищо наистина ужасно не се е случило. Да, разбира се, ние не заминахме на почивка тази година, защото прецених, че няма смисъл да плащаме три пъти по-скъпо”, обяснява 32-годишната Крилова, която заради своята съвършена красота присъства на кориците на множество модни списания. “Затова решихме да почиваме в Москва и Санкт Петербург и ходихме по музеи, театри, навсякъде, и прекарахме чудесно времето си. Беше велико да отидем на Червения площад да видим коледното дърво и мисля, че беше също толкова хубаво, колкото ходенето на ски в Австрия или Франция”, казва тя.

Именно на такова отношение разчита Путин. Откакто дойде на власт през 2000 г., бившият шпионин от КГБ опитомява влиятелните бизнесмени – или олигарси – в страната, които през 90-те години на 20-и век използваха своя контрол върху руската икономика, за да упражняват влияние върху политиката и неговия предшественик Борис Елцин.

Бившият сътрудник на Путин Константин Костин, който сега оглавява Фонда за развитие на гражданското общество, каза, че някои хора от бизнеселита на Русия несъмнено страдат от кризата. “Някой може да е недоволен, но не мисля, че това е толкова широко разпространено”, заяви той.
По-рано този месец Путин отново призова водещите бизнесмени да върнат в Русия своите пари от офшорни сметки, преди, както предположи той, Западът да е прекъснал потоците при евентуални по-нататъшни санкции заради Украйна.

“Така той ясно заяви – вие имате достатъчно, за да поддържате висок стандарт на живот, затова, моля ви, върнете всичко в Русия, за да можем да вдигнем на крака нашата страна”, казва Крилова. Тя споделя, че е омъжена за “успешен бизнесмен”, но отказва да разкрие кой е той, и че всичките й авоари са в Русия, както и повечето от тези на съпруга й.

Междувременно някои компании, занимаващи се с луксозни стоки, макар да изчисляват каква ще е цената от изпадането на Русия в рецесия, също разчитат на това руските богаташи да си останат у дома.
Елитната бижутерска компания “Булгари” съобщи, че ще отвори своя първи магазин за изделия само с нейната марка в Русия през октомври, а американският автомобилен производител “Дженерал мотърс” каза, че затваря руския си завод, за да се съсредоточи върху луксозни коли – сектор, който до голяма степен устоява на кризата. Те обаче ще трябва да се съобразяват с един елит, който става “по-умерен” в навиците си да харчи пари.

“Никой не иска да се фука и всички чакат. Когато имаше паника, криза, спекулация, средната класа се втурна да вземе скътаните си пари и започна да купува всичко и опразни магазините”, казва Крилова. “Тези, които са над средната класа и още по-високо, се намират в нещо като зимен сън и чакат да отмине кризата”, заяви тя.