NYT: В Държавния департамент призовават за нанасяне на удари по Сирия по „югославски сценарий“

NYT: В Държавния департамент призовават за нанасяне на удари по Сирия по „югославски сценарий“

Публикувано от:

Служители на Държавния департамент на САЩ в писмо до ръководството на ведомството са предложили да бъдат нанасяни удари срещу войските на сирийското правителство по „югославски сценарий“, пише New York Times.

Миналата седмица стана известно, че около петдесет служители на Държавния департамент са подписали писмо, предназначено за вътрешно ползване, в което призовават да се започнат бомбардировки срещу силите на официален Дамаск. Според тях това е единственият начин за борба с „Ислямска държава“ и постигане на мир в Сирия. Официалният представител на ведомството Джон Кирби потвърди, че такова писмо действително съществува, но не разкри подробности около него.

„Ние виждаме смисъл в по-активната военна роля на САЩ в Сирия въз основа на разумното използване на отдалечено оръжие и оръжие по въздух, което би могло да спомогне за развитието на по-целенасочен и агресивен дипломатически процес под ръководството на САЩ“, се казва в писмото, цитирано от New York Times.

В коментарите на изданието към документа се пояснява, че под „отдалечено оръжие“ се има предвид крилати ракети, които могат да бъдат изстрелвани на голямо разстояние, което няма да позволи на войските на сирийското правителство да отговорят на ударите. Именно по този начин действаше ръководената от САЩ коалиция на НАТО по време на операцията в Югославия през 1999 г., която накара властите в страната да започнат политическия диалог, завършил с провъзгласяването на независимостта на Косово.

„Някои смятат, че подобно сравнение е некоректно заради активното участие на Русия и Иран в тази война (в Сирия) и предполагат, че тези страни могат да увеличат дейността си за подкрепа на сирийските войски с цел да неутрализират американските удари“, коментира журналистът от NYT Макс Фишър.

Общо в писмото на служителите на Държавния департамент са посочени десет положения, във всяко от които се обосновава необходимостта от нанасяне на удари срещу сирийското правителство с цел прекратяването на гражданския конфликт в страната, решаването на хуманитарните проблеми, връщането на бежанците и за борбата с ИД. Последното се обяснява по такъв начин, че ударите на САЩ срещу сирийските войски ще прекратят атаките им срещу опозиционните сили, което на свой ред ще позволи на опозицията да се концентрира върху борбата с ИД.

В тази връзка Фишър припомня, че в Сирия съществува голям риск разделените групировки на опозицията да започнат в тази ситуация борба за властта в страната.

„Това се случи в Афганистан през 1992 г., когато бунтовниците, които победиха властта, започната дългогодишна гражданска война помежду си. Същото се случи и в Либия през 2011 г.“, пише журналистът.

Той подлага на критика и предложението на авторите на писмото за създаване на безполетна зона в Сирия. „Писмото не отговаря на въпроса дали ще се използва безполетната зона за руските самолети и как Вашингтон смята да я въведе без риск за голям конфликт с Русия“, пише Фишър.

Според него в писмото като цяло не са посочени важните проблеми, чието решаване е необходимо за прекратяване на конфликта в Сирия.

„То не казва как да бъдат отстранени дълбоките разногласия дори сред съюзниците относно това как трябва да изглежда мирното споразумение. То не предоставя правна основа за война срещу Сирия, която Русия със сигурност ще блокира в ООН. То не казва как да бъде отстранен от власт Асад, без да бъде допуснато разпадането на сирийското правителство. Писмото по-скоро констатира разочарованието или дори възмущението от днешната политика, а не предлага конкретни алтернативи“, пише авторът.