NI: Външната политика на Клинтън ще бъде много по-страшна от изказванията на Тръмп

Трагедията в американския град Орландо, при която терорист разстреля 49 души в нощен клуб, увеличи необходимостта от обсъждане на държавно ниво на общата насока на външната политика на САЩ, пише The National Interest. При това външнополитическият курс, предложен от кандидата за президент от Демократическата партия Хилари Клинтън, на този фон изглежда дори по-страшен, отколкото гръмките изказвания на вероятния й опонент от републиканците Доналд Тръмп.

По-рано той призова за преразглеждане на интензивността на участието на САЩ в НАТО, наричайки алианса остарял и скъпоструващ за американския бюджет. Клинтън видя в това предложение заплаха за положението на САЩ на международно равнище и заяви, че трябва да бъде продължен сегашният външнополитически курс на страната.

В публикацията се отбелязва, че в продължение на дълъг период от време американските политици са покривали опасната за американското общество илюзия за сигурност, създадена чрез обширна мрежа от алианси и споразумения. В същото време не съществува нито един сценарий, при който някой от съюзниците в НАТО или която и да било друга държава, считаща се за американски съюзник, биха могли да защитят САЩ в случай на военен конфликт.

Много малко от американските съюзници притежават ядрено оръжие и ако те се окажат в конфронтация с ядрена държава, като Китай или Русия, „дори и заради незначителни проблеми, като например оспорваните в Южнокитайско море скали“, то САЩ ще бъдат длъжни веднага да осигурят действия за защитата им. В крайна сметка това може да повлече ответен удар по американска земя, счита авторът на публикацията.

„По своята същност, това е ирационалната политика, започната още по времето на Студената война. И ако тази политика беше ирационална още тогава, то продължаването й сега е още по-ирационално, защото Студената война приключи“, се посочва в статията.

В същото време, продължава The National Interest, Клинтън обвинява Тръмп, че възгледите му по въпросите за външната политика са опасни. Фокусирана върху изказването на републиканеца за това, че Япония и Южна Корея трябва да се защитават само, а не да се надяват на САЩ, Клинтън „бе парлива, както никога досега“. Тя заяви, че „човек като Тръмп“ не трябва да има достъп до кодовете за ядрено оръжие, защото това, според нея, може да доведе до война.

Авторът на публикацията предполага обаче, че Тръмп само призовава да се преразгледа „остарялата, негъвкава и скъпоструваща ангажираност на САЩ за защита на огромен брой страни в света“, докато Клинтън навремето вече се обяви за „безбройните и сякаш безкрайни военни кампании“ на Балканите, Ирак и Либия в подкрепа на неформалния статут на „американската империя“.

Предвид натрупания държавен дълг в размер на 19 трилиона долара, САЩ вече не могат да си позволят външна политика, изискваща наличието на стотици военни бази по целия свят и провеждането на същите тези военни кампании. Затова възгледите на Тръмп имат смисъл, резюмира авторът.

error: Съдържанието ни е авторско!