McDonald`s на съд в Москва

McDonald`s на съд в Москва

Публикувано от:

От руската агенция за защита на потребителите със сигурност няма да чуем прословутото „I`m loving it”. „В ръцете си държа напитка с високо съдържание на захар – и това е само малка част от продуктите от дългия списък”, каза Мария Финошина от Роспотребнадзор.

През май регионалното управление на агенцията за защита на потребителите проведе проверка на мрежата от ресторанти за бързо хранене в Нижни Новгород, при която стана ясно, че продуктите на американската верига са заразени с бактерията ешерихия коли.

Агенцията за защита на потербителите  заведе дело в съда в Москва за забрана на част от продуктите на веригата. От Роспотребнадзор обърнаха внимание на потребителите, че McDonald`s представя на клиентите си невярна информация относно енергийното съдържание на предлаганите продукти, като поясниха че въпросните продукти не отговарят на изискванията за съдържание на мазнини, въглехидрати и белтъчини, както и сериозно се отклоняват от нормите за съдържание на калории.

Представителите на веригата за бързо хранене отричат всички упреци по техен адрес.

Следват проверки на заведенията на McDonald`s и в други региони на страната, включително и в Москва и е напълно възможно някои от продуктите да бъдат изключени от менюто на веригата. Руските официални лица подчертават, че не възнамеряват да забранят самата търговска марка.

McDonald`s отваря врати в Русия преди 25 години, като за това време са създадени повече от 4 хиляди ресторанта за бързо хранене в цялата страна.

Случаят предизвика смесени реакции в обществото. В някои руски градове хората излязоха на улицата и изразиха желанието си да бъдат затворени всички заведения на американската верига. Те носеха плакати, на които пише, че McDonald`s трови руския народ. Други пък изразиха безпокойството си от евентуалното затваряне на заведенията за бързо хранене и заявиха, че любимите им продукти ще им липсват.