Група евродепутати се обявиха за отмяната на санкциите на ЕС срещу ръководителите на руските спецслужби

Група евродепутати се обявиха за отмяната на санкциите на ЕС срещу ръководителите на руските спецслужби

Публикувано от:

Група депутати от Европейския парламент са се обявили за отмяната на санкциите на ЕС срещу ръководителите на руските спецслужби – ръководителят на Федералната служба за сигурност (ФСБ) Александър Бортников и директорът на Службата ва външно разузнаване (СВР) Михаил Фрадков. Според автора на откритото писмо, публикувано британския вестник Independent, ограничителните мерки срещу ръководителите на тези ведомства пречат на сътрудничеството между ЕС и РФ в борбата с тероризма, предаде ТАСС.

Инициатор на обръщението е бившият министър на правосъдието на Франция и настоящ евродепутат Рашида Дати, а под документа са поставили подписите си още 11 депутата от Франция, Германия и Италия.

„През юли 2014 г. санкциите бяха разширени и под действието им попаднаха представителите на руските разузнавателни служби, което не им позволява да получават визи за ЕС. Засегнати от санкциите са Александър Бортников – ръководителят на ФСБ и Михаил Фрадков – на СВР“, отбелязват авторите на обръщението.

„Със забраната за влизане в ЕС на ръководителите на руските разузнавателни служби, ние се лишаваме от възможността да получаваме достъп до ценната информация за ИДИЛ, която страната е събрала по време на операцията си в Сирия“, считат евродепутатите.

„Позволете ми да ви припомня, че САЩ въведоха санкциите, на първо място, икономически, срещу Русия, но не стигнаха дотам, че да застрашат сътрудничеството си в областта на сигурността с ръководителите на спецслужбите. Затова защо ние толкова се стараем и нанасяме по този начин вреда на собствената си сигурност?“, заявяват европейските политици.

Рашида Дати представлява партията на Републиканците, чийто лидер е бившият президент Никола Саркози. Представителите на тази партия бяха автори на резолюцията, призоваваща към постепенната отмяна на санкциите срещу Русия, в подкрепа на която по-рано гласуваха и двете камари на френския парламент.