FT: Турция е готова на компромиси в Сирия на фона на примиряването с Русия

Турция е готова да направи компромиси, които могат да променят хода на гражданската война в Сирия, пише вестник Financial Times.

По време на целия конфликт Анкара подкрепяше сирийските бунтовници, водещи борба срещу правителствената армия, но вътрешните проблеми принуждават Турция да търси компромиси с други играчи в сирийската криза, като например с Русия, подкрепяща Башар Асад, отбелязва изданието.

Турция има намерение да стесни обхвата на целите си в Сирия — на първо място Анкара се бори с кюрдите и ще се опита да отслаби ИД, твърди анализаторът от Атлантическия съвет Аарон Стейн.

За реализирането на тези две цели, на Анкара й е необходима подкрепата на Москва, затова турската страна е готова да се окаже от своите искания за смяна на политическия режим в Сирия. Според експерта, за това свидетелства „извинителното писмо“, което турският президент Ердоган изпрати на Владимир Путин. По този начин Анкара дава да се разбере, че тя може да смекчи позицията си в Сирия.

Турция започна да опипва почвата в търсене на компромиси още преди официалното извинение на Ердоган. Дипломатически източници на изданието съобщават, че Анкара вече е обсъждала кюрдския въпрос със сирийския режим чрез затворения канал за връзка — Алжир. Освен това, според информация на изданието, седмица по-рано турската страна е организирала среща, на която са били поканени представители на сирийската опозиция и пратеници от Москва.

„Ще има компромиси и отстъпки, отнасящи се до кюрдите и бунтовниците. Но турците няма напълно да се откажат от опозицията, това не е в техен интерес“, заяви за изданието лидерът на въстаническата групировка „Фастаким Кама Умирт“ Езедин ал-Саламех.

Лидерите на сирийската опозиция са сигурни, че промените в политика на Турция в Сирия в значителна степен ще ударят по радикалните ислямисти.

Неотдавна турското ръководство уволни представителя на спецслужбите, който отговаряше за Сирия, отбелязват неназовани източници на вестника, които са от сирийската опозиция. Това може да означава, че Анкара се отказва от радикалите, които не подкрепят нито един от вариантите на сделката с Башар Асад, и се готви да търси компромис с Москва.

„Сега съм доволен от това <…> Вероятно Асад ще остане на власт в преходния период, но това също може да означава, че Турция ще се върне към умерената опозиция“, цитира изданието думите на един от командирите на светската опозиция в Сирия.

error: Съдържанието ни е авторско!