Covid: Опити за тестване на комбинация от Оксфорд и Спутник ваксини

Covid: Опити за тестване на комбинация от Оксфорд и Спутник ваксини

Публикувано от:

Британски и руски учени се обединяват, за да изпробват комбинация от ваксините Oxford-AstraZeneca и Спутник V, за да проверят дали защитата срещу Covid-19 може да бъде подобрена.

Смесването на две подобни ваксини може да доведе до по-добър имунен отговор при хората и следователно по-голяма защита.

Изпитанията, които ще се проведат в Русия, ще включват над 18 годишни, въпреки че не е ясно колко хора ще бъдат включени. AstraZeneca е заявила, че проучва комбинации от различни аденовирусни ваксини.

Надеждата е, че комбинирането на различни ваксини ще даде или по-силен, или по-дълготраен имунитет срещу вируса.

Има основания да се смята, че това може да е от полза както за Оксфорд , така и за Спутник V.

И при двете ваксини се използват безвредни вируси, за да доставят важната част от ваксината (малко от генетичния код на коронавируса) в тялото.

Британската ваксина Оксфорд, разработена в партньорство с AstraZeneca, и руската ваксина Спутник, разработена от изследователския институт Гамалея в Москва, са сходни, тъй като и двете съдържат генетичен материал от протеина Sars-CoV-2.

Те работят по различен начин от ваксината Pfizer-BioNTech, която е одобрена във Великобритания, Канада, Бахрейн, Саудитска Арабия и препоръчана за одобрение от медицински експерти в САЩ.

AstraZeneca заявява, че “работи с партньори в индустрията, правителства и изследователски институции по целия свят и скоро ще започне проучване с изследователския институт Гамалея в Русия, за да разбере дали две ваксини, базирани на аденовирус, могат да бъдат успешно комбинирани”.

Източник:
https://www.bbc.com/news/health-55273907