България се събра на Шипка

По покана на госпожа Галина Стоянова – Кмет на Община Казанлък, домакин на тържествата,  представители на Национално Движение Русофили взеха участие в тазгодишните чествания на връх Шипка по повод 138-та годишнина от освобождението на България от турско робство.

Сред официалните гости бяха заместник-министърът на отбраната Десислава Йосифова, заместник-министърът на образованието и науката Костадин Костадинов, кметът на Казанлък Галина Стоянова, кметът на Габрово Таня Христова, представител на Генералното консулство на Руската федерация в Русе, областните управители на Стара Загора и на Габрово, народни представители от Велико Търново, Габрово и Стара Загора.

В 9.30 ч. беше поставено  началото на честванията с Тържествен водосвет за благоденствието на българския народ и ритуал по издигане на националното знаме на площад „Севтополис“ в Казанлък. В ритуала  участваше 61 Стрямска механизирана бригада.

Честванията на връх Шипка бяха предшествани от  тържествен митинг на площадното пространство под връх Шипка.

В словото си Галина Стоянова каза да не се срамуваме да наричаме нещата с имената им, както Иван Вазов в своето произведение –  ИГО.

Пред хилядите присъстващи Маргарита Попова  призова  да дадем клетва да не подменяме историята.

„Скъпи съотечественици, родолюбци, нека от тук, от този връх, днес клетва да дадем да не подменяме историята, да радеем за родолюбиво образование, поверено в ръцете на просветени и на патриоти“, каза в словото си тя. По думите й не бива да  да четем за съжителство и за присъствие, а за  робска участ, продължила пет века по българските земи и никога не изтрила от сърцата и душите ни идеала за национално обединение, за възход и напредък на Отечеството ни.

„Трети март е ден за почит на онзи рояк апостоли, направили решителна стъпка към възстановяване на независимата българска държава. Преминали в столетията през народната нива, посели хиляди плодоносни семена, оставили дом и младост, и грижи за великата идея за духовна и национална свобода, за обединение на българските землища под едно знаме, за единение на нацията, за достойни бъднини”, каза още вицепрезидентът Маргарита Попова.

Заупокойна молитва в памет на загиналите за свободата на България отслужи Траянополският епископ Киприян в съслужение с габровски свещеници.

С коленичене и едноминутно мълчание беше почетена паметта на загиналите герои. Бяха поднесени венци и цветя пред паметника.