Косачов: Сътрудничеството между Русия и САЩ в областта на борбата с тероризма в Сирия навлиза в нова фаза

Сътрудничеството между Русия и САЩ в областта на борбата с тероризма навлиза в нова фаза след постигането на споразумението за прекратяване на огъня в Сирия, счита председателят на комитета на Съвета на федерацията по международните въпроси Константин Косачов. Такова мнение изказа той, коментирайки изявлението на руския президент Владимир Путин за това, че според договореностите с американската страна примирието в Сирия трябва да влезе в сила от полунощ на 27 февруари, предаде ТАСС.

Споразумението за прекратяване на огъня в Сирия е „изключително важен, и най-главното, съвместен дипломатически успех на Русия и САЩ“, който заслужава „решителната и единодушна подкрепа на ниво Съвета за сигурност на ООН“, счита Косачов.

„Така или иначе, двустранното сътрудничество между Русия и САЩ в областта на борбата с тероризма навлиза в съвсем друга фаза, както преди това бяха приведени в друга фаза съвместните усилия на Русия и САЩ по отношение на химическото оръжие на Сирия и ядрената програма на Иран“, отбеляза сенаторът.

Днешното споразумение, счита Косачов, „може да се превърне в третия убедителен и позитивен пример за важността на сътрудничеството между страните ни в съвместното потискане на общите заплахи“. „Сътрудничество, на което не може и не трябва да има алтернативи“, подчерта той.

Косачов също така предполага, че от днешните договорености трябва да бъдат направени изводи „от тези страни, които от противоречията между властите и опозицията в Сирия, както и от разногласията между Русия и САЩ се опитваха да изиграят играта си, нямаща никакво отношение към глобалните задачи за борба с тероризма“. „Ще следим реакциите на тези страни, които са добре известни и които в последно време съществено се компрометираха, разчитайки на покровителство от страна на САЩ. Много добре е, че не се получи“, каза депутатът.