138 години от Освобождението на София

Тържествата на 4 януари започват от 10.00 часа в храм „Св. Неделя“

На 4 януари 2016 г., понеделник, се навършват 138 години от навлизането на руските войски под предводителството на генерал Йосиф Владимирович Гурко в София. Традиционно Столичната община отбелязва деня на Освобождението на нашия град, припомниха от пресцентъра на „Московска“ 33.

Предвиждат  се поредица прояви, организирани в партньорство със Софийската света митрополия, Сдружение на приятелите на Русия „Александър Невски” и Фондация „Героите на България”,  при следната програма:

10:00 ч. – Благодарствен молебен в църквата “Света Неделя”. В този храм и при личното присъствие на генерал Гурко  преди 138 години се е състояла първата заупокойна служба в памет на загиналите и Тържествен молебен за освобождаването на града;

10:30 ч. – Литийно шествие от храм „Света Неделя” до паметниците на ген. Гурко, Цар Освободител и на Българския опълченец и празнично биене на камбаните на централните софийски храмове;

11:00 ч. –  Празнична програма пред Паметника на Българския опълченец с участието на актрисата Красимира Кузманова, ансамбъл „Аноним” в съпровод на медно-духови инструменти и солово изпълнение на обичани патриотични песни. Участие ще вземат Националната гвардейска част и  Софийското дружество „Традиция”.

error: Съдържанието ни е авторско!