Снимка: standartnews.com.

Снимка: standartnews.com.

100 пъти “Животът е прекрасен”

Публикувано от:

Камен Донев и огромната му компания от Народния театър излизат на 16 декември за представление номер 100 на “Животът е прекрасен” по Николай Ердман. Публиката винаги аплодира спектакъла на Александър Морфов и никога билетите за него не стигат, хвалят се от академичната трупа.

Специалното участие на мюзикхол оркестъра “Разкърши се” придава допълнителен колорит на зрелището, подсолено с каламбури и нецензурирани лафове в руски, съветски и български стил. “Роден съм със запушена уста. Каквото и да става, каквото и да правят с мен, оставам със запушена уста. Никога не правя нищо – само се оплаквам колко ми е трудно да живея. Защото ми е по-лесно да живея, като разправям колко ми е трудно да живея. Макар и ей тъй, шепнешком: “Трудно ми е да живея”, то даже не се чува. Чувате ли нещо? И целият си живот ще преживея шепнешком. Ще го преживея, защото животът е прекрасен”, изповядва се главният герой Подсекалников.

“Всеки сам трябва да избере как да върви към смъртта. Животът е път към нея, нали? И ти решаваш дали да пълзиш, или да подскачаш на куц крак”, коментира Морфов. “Къде е иронията, къде са черната ирония и гадният за управляващите присмех в “Самоубиецът”, та са й видели сметката на пиесата? Авторът неприкрито се гаври с идеите. Елитите са “побъркани” на тема “идеи”, създаването на идеология, преследването на целите и от това си/ни изграждат абсурден, налудничав свят. Дребнавото недоволство и мераците на обикновен сръдльо и бъзльо, каквито сме повечето хора на земята, се използват, като се повдигат на n-та степен, внушавайки му настъпателно, че личните му мании или проблеми са резултат от световна несправедливост. Пущат му се идеи, за които си струва да си жертваш живота едва ли не… И лудницата започва.

Някога хората имаха идеи и умираха за тях, в днешно време хората нямат идеи… Да им ги дадем! Пародията на идиотизма стига върха си, когато ще станеш герой като Наполеон, ако се жертваш за нещо “колективно”. А “новият герой” в края на краищата показва среден пръст на големите идеи. О, трябва да се спре тази пиеса!”, пише Руси Чанев до Морфов.

“Животът е прекрасен” има всички възможни награди на родния “Бродуей” – персонални и колективни. След премиерата й Морфов, Камен Донев и Светлана Янчева увеличиха броя на статуетките в личните си колекции.

 

Източник: standartnews.com.