10 най-важни изказвания на Владимир Путин на ПМИФ

10 най-важни изказвания на Владимир Путин на ПМИФ

Публикувано от:

За доставката на газ в Европа

«Рисковете възникват не по наша вина, а по вина на Украйна, която злоупотребява със своето положение. Парадоксална ситуация: Украйна признава договора, а отказва да плаща по него, настоявайки за отстъпки, които не са фиксирани в Договора. Въпросът е: къде са нашите пари, за какво е изхарчена нашата многомилиардна помощ? Ние доставихме безплатно 10 млрд. кубически метра газ в Украйна — толкова, колкото за една година в Полша. По-семейному мога да кажа: искат отстъпки, ние предлагаме —поне за този период когато отстъпките са действали. И това се отказват да заплатят. Но разберете-как може да се работи? Надяваме се, че ще успеем да се споразумеем».

За доставките на газ в Китай

«Проектът ни дава възможност да развиваме източните провинции, да строим там разгърната мрежа, а в бъдеще, развитието на инфраструктурата ще ни даде възможност да съединим всички тези територии. Ще имаме единна система на снабдяване с газ на страната ».

За кризата в Украйна

“Украйна е жизнено важна за нас, а за Америка – не. Аз самият се занимавам с всичко, а в Америка хората мислят технически… Ние много се надяваме, че ще започне смислен диалог. Друг път няма. Това са преки преговори и търсенето на компромис “.

За избиране на Президент на Украйна

«Ние и днес работим с тези хора, които управляват властта, но след изборите ние, разбира се, ще работим и с новоизбраните структури . Ние разбираме и виждаме, че хората в Украйна искат страната да излезе от тази продължителна криза. Ние също искаме, в края на краищата, да настъпи някакво успокояване в Украйна, ние ще се отнесем с уважение към избора на украинския народ ».

За самоопределението на регионите

«Ние се сблъскахме с нежеланието да се чуят лидерите на регионалното развитие, с нежеланието да се променят финансовите институции в съответствие с картината в света. Неспособността за търсене на компромиси, нежеланието да се вземат предвид интересите на партньорите, пораждат хаос и нестабилност в цялата световна общност».

За Крим

«Аз ви гарантирам и мисля, че сега по-голямата част от хората в тази зала ще се съгласят с мен, а и в света хората разбират какво се случва  — всъщност глупаци няма— ако ние не бяхме направили това в Крим, там щеше да бъде по-лошо отколкото в Одеса, където изгориха живи хора».

За закриването на Twitter и Facebook

«Нищо не смятаме да закриваме — нито Twitter, нито Facebook, но не смятаме да критикуваме страните, които ще направят това . Ние планираме да развиваме съвременни средства за комуникации — няма да се върнем към Калашников като основно средство за комуникации. Приравняването на блогърите към медиите, се използва в западните страни — и във Великобритания, и в САЩ, този е пропускът в нашето законодателство, който ние закриваме».

За въвеждането на санкции

«Досега всички санкции се свеждат до това, да се избират от моето лично обкръжение някакви близки до мен хора и както в нашите интелектуални кръгове казват, както трябва се «уконтрапупить – жаргон, означаващ да се спре работата на някой друг, да се ограничи, да се потисне »  т.е. да се накаже неизвестно за какво. На тяхно място отдавна бих ги съдил… Нанесоха ли им санкциите вреда? Нанесоха. Но те успяха да прехвърлят активите си в Русия. Аз смятам, че санкциите са несправедливи и незаконни, санкциите трябва да одобрява Съвета по безопасност към ООН. Но добре, нещо не е харесало на партньорите, предприеха санкции. След това се опитват нещо да ни вменят вина — ще бъде втори пакет, трети… За какво? Ето, в Тайланд има земетресение, може би, ние също сме виновни? В Украйна се разгаря гражданска война . А ние какво общо имаме с това?»

За инвеститорите

«Мислете за своите изгоди и за възможните дивиденти от работата ви в Русия, не се поддавайте на натиска, на шантажа, вървете по собствения си път и вие ще постигнете успех, а ние ще ви помагаме ».

За Сноудън

«Русия не е тази страна, която предава борците за правата на човека. Това не е ирония. Той не е наш агент, той не ни казва нищо, даже, да предположим, е разбойник, ние сме му дали убежище».

http://www.aif.ru/dontknows/topic/1175488