Оборотът на унгарския бизнес е намалял с 4,5 млрд. долара заради санкциите срещу Русия

Оборотът на унгарския бизнес е намалял с 4,5 милиарда долара за двете години, в които ЕС налага санкции на Русия. Това заяви унгарския външен министър Петер Сиярто, цитиран от ТАСС, след срещата си с губернатора на Санкт Петергбург Георги Полтавченко, който е на посещение в Будапеща.

Европейските санкции, на които Москва отговори със собствено ембарго, са довели до спад в стокообмена и споменатите загуби за унгарските компании, е отчел Сиярто, цитиран от пресслужбата на администрацията на Санкт Петербург.

Той и Полтавченко са постигнали напредък по алтернативен план за намаляване на загубите за бизнеса, какъвто ще бъде установяването на контакти между Унгария и отделни руски региони.

Според Сиярто, конкретно в отношенията със Санкт Петербург има много възможности, свързани с автомобилната промишленост, управлението на водни ресурси, технологичният обмен в селското стопанство и хранително-вкусовата промишленост, както и управлението на градската среда.

От администрацията на руския град отчитат, че през 2015 г. общия брой на руските туристи посетили Унгария е намалял, но тези конкретно от Санкт Петербург са се увеличили.

Полтавченко и Сиярто са подписали и споразумение за сътрудничество между руския регион и Унгария.

Будапеща е един от привържениците в ЕС на отпадането на икономическите санкции върху Русия.