Руската армия през 2015

„През 1996 г. докарвахме военни чак от Далечния изток, и морски пехотинци, за да се сражават с 3-4 хиляди терористи в Кавказ. Едва успяхме да съберем 50 хиляди души“.
В. Путин

Докато размишлявам за армейските равносметки на отминалата 2015 година, си задавам въпроса: с какви „инструменти“ може да бъдат измерени?
Вероятно, с цифри и факти.
Те най-добре отразяват промените в състоянието на нашата армия. А това са не само количеството и качеството на „бойното желязо“ във вид на оръдия, танкове, самолети и кораби – но и хората, които управляват всичко това.
С тях и ще започнем. С онези, които днес са в строя.

Новият облик на Руската армия и нейното хуманно поведение в критични ситуации, както при осигуряване на спокойствието по време на референдума в Крим, спечелиха на нейните военни уважителното прозвище "вежливите хора"

И така: през декември 2014 г. комплектуването на Въоръжените сили на Русия с личен състав беше 82 процента. През 2015 г. то е доведено до 92 процента.
В действителността това са десетки хиляди военнослужащи, запълнили вакантните места. И не само наборни войници, които служат само 365 дни.
Има и още една твърде важна армейска „човешка равносметка“ – частта на професионалните военнослужащи за една година се увеличи с 10% и днес това са 362 хиляди военни. През 2015 г. за пръв път броят на професионалните военнослужащи надхвърли броя на наборниците, които са 300 хиляди.
А това означава, че професионалното ядро на войските и флота нараства, все повече стават младите хора, които не просто се „отбиват“ в армията само за 12 месеца – а служат години, като продължават договорите си и се превръщат в опитни специалисти. Колкото повече са те, толкова по-висока е бойната готовност.
През 2016 г. се предвижда броят на професионалните военни да се увеличи до 384 хиляди души.Ядреният меч се подмлади
А сега да погледнем най-страшното оръжие на Руската армия – Стратегическите ядрени сили с наземно, въздушно и морско базиране.
На бойно дежурство застъпиха 6 ракетни полка, въоръжени с комплекси „Ярс“ на стационарно и подвижно базиране. Това означава десетки нови и уникални ракети, които заменят легендарните „Топол“-и. Новият боеприпас „Ярс“ превъзхожда „тополовия“ по тегло на бойния си товар с над 20%. Независимо, че „Ярс“ носи вече не само 1, а 3-4 ядрени блока, конструкторите са запазили далечината на полета на новата стратегическа ракета – над 10 хиляди километра.

Стратегическият ракетен комплекс "Ярс"

Бившият началник-щаб на Ракетните войски със стратегическо предназначение Виктор Есин е уверен, че в близките 20-30 години „Ярс“ все така, както и сега, ще може да преодолява всяка система за противоракетна отбрана (в това число и тази, която сега американците мъдрят в европа). Само преди 2-3 години частта на съвременното въоръжение в наземните Стратегически ядрени сили беше 35-40%, а през 2015 г. за пръв път след разпадането на СССР този показател се вдигна над 51%.

През 2015 г. започна модернизацията на стратегическите бомбардировачи-ракетоносци Ту-160 - "Белите лебеди"

Обновиха се и авиационните Стратегически ядрени сили: през изминалата година те се попълниха с 10 модернизирани стратегически бомбардировача – 2 Ту-160, 3 Ту-95МС и 5 Ту-22МЗ.
Увеличи се и бойната мощ на морските Стратегически ядрени сили. В съставата на силите за постоянна готовност са въведени 2 ракетни подводни крайцера със стратегическо предназначение – „Александър Невски“ и „Владимир Мономах“.

Стратегическият подводен ракетоносец "Владимир Мономах"

През 2015 г. във Въоръжените сили на Руската федерация постъпиха 35 нови балистични ракети. Това позволи да се постигне 55% насищане на ядрената триада със съвременно въоръжение.

Доспехи за сухопътните

През 2015 г. на ново качествено ниво бяха изведени силите с общо предназначение (макар някои специалисти да смятат, че по този показател все още отстъпваме на армиите на САЩ и Китай). Какво конкретно беше направено, за да се намали това изоставане?
Например, в Сухопътните войски бяха формирани 8 бригади с различно предназначение. Във войските бяха въведени 2 бригадни комплекта от ракетните комплекси „Искандер-М“, 1172 танка и други бронирани машини, 148 ракетно-артилерийски системи, 2292 автомобила.
Нивото на наситеност на Сухопътните войски със съвременно въоръжение достигна 35%. Това е почти с 10% повече от 2014 г. Дистанцията от изпреварилите ни чуждестранни „конкуренти“ забележимо намаля.Бойно кръщение
На 1 август 2015 г. беше създаден нов вид Въоръжени сили – Въздушно-космическите сили (ВКС). В рамките на Държавната отбранителна поръчка те получиха 243 съвременни летателни апарата, 90 зенитни ракетни комплекса, и 208 радио-локационни системи. А само 2 месеца след раждането си Въздушно-космическите сили получиха своето бойно кръщение в Сирия, където започна въздушна операция против въоръжените формирования на „Ислямска държава“. От 30 септември досега самолетите на ВКС извършиха над 4 хиляди бойни полета и унищожиха над 8 хиляди обекта на военната инфраструктура на терористите – което, в сравнение със скромните „постижения“ на коалицията на САЩ, е внушителна равносметка.

Една от световните военни сензации на 2015 г. - незабележимата и скромна дотогава Каспийска военна флотилия с вече прочутите крилати ракети "Калибр-М"

Тя беше осигурена не само от бомбардировачите и изтребителите, но и от безпилотните летателни апарати. През цялата 23-годишна история на новата Руска армия те никога не са използвани в такъв масов мащаб в реални бойни действия, както през 2015 г. Именно през отминалата година по брой на безпилотните самолети нашите Въоръжени сили установиха рекорд – 1720 апарата (около 10 пъти повече, отколкото само преди 4 години). Точно преди Нова година започнаха финалните изпитания на първия в Русия тежък ударен безпилотен самолет. Скоростта му ще е над 800 км/ч – както скоростта на вече прочутите крилати ракети „Калибр“. Бойната му част е почти 250 кг.

Един модерен елемент от новите Въздушно-космически сили, който също получи бойното си кръщение в Сирия - фронтовият бомбардировач Су-34

През 2015 г. в живота на армията имаше немалко събития, за които с пълно право може да се каже „за пръв път в историята“. В хода на сирийската операция за пръв път в историята на Руската армия бяха използвани крилатите ракети „Калибр“ от корабите на Каспийската флотилия. За пръв път бомбардировачите Ту-160 и Ту-95МС нанесха ракетни удари по терористите в Сирия. За пръв дизелната подводница „Ростов-на-Дон“ изстреля изпод вода същите „Калибр“-и по терористите от „Ислямска държава“.Пентагонът няма да изпрати телеграма
Нашата въздушна операция в Сирия показа нагледно колко бързо, замаскирано и мобилно могат да действат руските войски. А откъде се появиха тези умения?
От солената пот, която войските проливаха по време на многобройните учения и внезапни проверки. Ученията бяха с най-различен мащаб – от ротни и батальонни до стратегически, като общо през 2015 г. броят им надхвърли 3 хиляди.

Новата руска бойна екипировка "Ратник"

Това е също армейски рекорд. А внезапните проверки (те бяха 5) станаха отлично изпитания за реалната бойна форма на войските. Частите се озовават на полигоните изненадващо, без предварителна информация. Нали точно така ще бъде, ако изникне реална военна заплаха? Нали Пентагонът няма да изпрати телеграма в Кремъл: значи, на еди-коя си дата и на еди-кой си участък ще атакуваме Русия? Врагът винаги прави това внезапно. Ето защо и проверките на нашите войски се извършват така, че командирите да не знаят за тях до последния момент, а строгите инспектори да оценят реалната бойна готовност на частите.

През 2015 г. в ученията "Център-2015" участваха над 150 хиляди военнослужащи

Резултатът е, че командирите и щабовете във всеки военен окръг и род войски са способни за прегрупиране на големи разстояния и за изпълняване на задачи в непозната местност. Както, например, през август-септември по време на стратегическите учения „Център-2015“. Там също много неща бяха за пръв път.
За пръв път от 25 години насам беше тренирано използването на голяма ударна авиационна групировка – 150 самолета. При това с реална бомбардировка и реални ракетни удари по целите!
Спомних си за тази впечатляваща картина наскоро – когато в Сирия десетки наши бомбардировачи по същия снайперски начин унищожаваха позиции и обекти на „Ислямска държава“. Впрочем, през 2015 г. нашите летци и моряци по време на учения стреляха и бомбардираха 5 пъти повече, отколкото през 2014 г. Интензивността на бойната подготовка се увеличи: полетите на самолетните екипажи – с 10%, плаванията на екипажите на надводните кораби и подводниците – със 7%, километражът на практическото кормуване на механик-водачите на бойните машини – с 22%.
Армията се учи интензивно на всичко, което е необходимо на война.Новодомци в Арктика

Руски бойни кораби патрулират в Арктика

През 2015 г. нашата армия се укрепи още по-стабилно в Арктика – върху руските острови на Северния ледовит океан. Там е завършено строителството на 4 военни бази. Започнато е строителството на летище и военно градче на остров Земята на Александра. Строят се военни обекти на островите Котелни, Врангел, Средний, Нова земя, нос Шмидт и в селището Алакурти.

Русия укрепва позициите си в Арктика

Там също бяха проведени учения за проверка на бойната готовност на „ледената армия“ – войските и силите на Северния флот, Западния военен окръг и Въздушно-десантните войски отработваха тактиката за действия в Арктика.
„Армата“ и другите

Новият супер-танк "Армата"

През 2015 г. стана историческата премиера на цяла „линия“ нови и уникални бойни машини. На 9 май – Денят на победата във Великата отечествена война, за пръв път на Червения площад се появиха танкът „Армата“, бреговите ракетни комплекси „Бал“ и „Бастион“, самоходната артилерийска установка „Коалиция-СВ“, новите варианти на автомбилите с висока защитеност „Тайфун“, бронетранспортьорът „Курганец-25“ и бойната машина на пехотата „Бумеранг“.

Бойната машина на пехотата "Курганец-25"

Общо до края на 2015 г. във войските са доставени над 5500 съвременни образци въоръжение и военна техника. Това позволи тяхната част във въоръжените сили да бъде доведена до 47%.

Бронетранспортьорът "Бумеранг"

Как „покриват“ военните
През 2015 г. значително намаля броят на „бездомните“ военни, които доскоро чакаха на сякаш безкрайна опашка за жилище. Министерството на отбраната за пръв път започна да осъществява системно и планово осигуряване на военнослужащите с постоянно жилище. Това беше постигнато в това число и с преминаване на нов начин за решаване на жилищния въпрос – предоставяне на военните на парични субсидии за закупуване или строителство на жилище. Другият проблем – за осигуряване на служебни жилища, е решен почти напълно. През 2015 г. слуужебни жилища получиха 27 хиляди военни.
Ефикасна мярка, която позволи 7 пъти да бъде намален броят на нуждаещите се от служебно жилище, беше увеличаването на паричната компенсация за наем на квартира. Продължи развитието на спестовно-ипотечната система. Броят на нейните участници достигна 156 хиляди души. От тях 50 хиляди вече получиха своите жилища.Рекорден авторитет на армията
През 2015 г. с 20% намаля броят на младежите, които се отклоняват от военна служба. Това също е последица от факта, че авторитетът на военната служба в Русия расте. А също и авторитетът на армията като цяло! През 2015 г. нивото на доверие на общестото към Въоръжените сили се издигна до рекордни висоти – 87%. Това не се беше случвало още от времената на СССР. По 9 души кандидатстват за едно място във военните училища.
А има и такива висши военни учебни заведения, където за 1 място се състезават почти 30 кандидати!
През последните 15 години никога не е имало толкова желаещи момчета и момичета да влязат в суворовските и нахимовските училища.

Бъдещите офицери За едно място в руските военни учебни заведения се състезават от 9 до 30 кандидати

Тази година се сбъдна мечтата на Саша Анохин – син на инженер от Брянск. Когато постъпваше в Средното военно училище в Санкт-Петербург, пред приемната комисия заяви, че „цял живот“ (!) е мечтал да стане танкист. Наскоро си дойде в отпуска и каза на баща си:
– Татко, размислих. Реших да стана не танкист, а пилот.
– Защо така?
– Нали видя как нашите пилоти действат в Сирия? Искам да бъда като тях.
Това е. Докато в Русия има такива момчета, може да не се притесняваме за бъдещите поколения офицери…

Виктор Баранец,
http://www.tvzvezda.ru
Превод: Любомир Чолаков