Михаил Мирчев: Ние сме най-искрено русофилски настроени

На събора на приятелите на Русия на язовир „Копринка“ rusofili.bg се срещна с кандидат-кмета на БСП за София – проф. Михаил Мирчев.

– Здравейте г-н Мирчев, как се чувствате днес на събора на приятелите на Русия? 

– Горещо и много развълнувано, защото видяхте, че на трибуната станаха малко скандални неща.* Много гореща тема – България „за“ или „против“ Русия, така наречените „НАТО-вци” ни тласкат да влезнем в директен конфликт с Русия, с Путин, а това изобщо не отговаря на историята, на нашия дух, на родовата връзка с руската култура и руската държава.

– В днешната България дали е трудно да си русофил?

– Сложно е когато си политическа номенклатура. Например десните партии, ГЕРБ имат много рязка антируска политика, така че ще е сложно за човек, който иска да прави политическа кариера. За народа не е сложно, защото това е част от българския народен дух. От гледна точка на социологическите изследвания – над 75% от хората нямат никакъв страх да заявят, че са русофили, а русофобите са едва 7%. Тоест цялата тази политическа вълна въздейства само върху 7% от хората в България.

– С оглед на тези проценти, във връзка с обща политическа ситуация, конфликта в Украйна, санкциите срещу Русия, дали се увеличава или намалява броят на русофилите в България?

– Това е много трайно чувство, така че за времето на едно правителство или за един конфликт /от 2014 до сега, след украинските събития/, нито се увеличава, нито намалява броят на русофилите в България – той е константа. Ние сме, може би, със сръбския народ, най-искрено русофилски настроени. Това не може да се промени за две години.

* Припомняме, че по време на XII-ия Национален събор на приятелите на Русия, на язовир “Копринка”, появата на депутата от ГЕРБ Красимир Велчев на официалната трибуна бе съпътствана с голямо недоволство. Част от присъстващите освиркаха не само Велчев, но и други депутати, а лидерът на “Атака” Волен Сидеров напусна официалната трибуна и се завърна обратно, когато дойде неговият ред да направи официално обръщение.