Прогноза на Stratfor за 2016: Русия и Украйна ще се помирят

През 2016 г. Русия и Украйна в една или друга форма ще се помирят, разпадането на Евросъюза ще продължи, епицентър на финансовата криза ще стане Италия – това е прогнозата на основателя на разузнавателно-аналитичната компания Stratfor и на центъра Geopolitical Futures Джордж Фридман.

Според прогнозата му, през 2016 г. Русия и Украйна ще дойдат до някакво съгласие – формално или неформално – по украинската криза и острият конфликт ще бъде потушен. На САЩ и техните съюзници, имащи обща граница с Русия, този компромис няма да им е по сърце, обаче в Европа ще има кой да се зарадва от примирието.

„Германия ще бъде във възторг заради отстраняването на допълнителното огнище на конфронтация на изток от нейната територия. Останалите европейски страни са заети с други проблеми и ще се отнесат с безразличие”, цитира Huffington Post американския политолог. Той напомня позатихнала заради зимата криза с бежанците.

„Държавите-членки на ЕС ще станат по-автономни и силата на института единна Европа ще се намали”, предполага Фридман.

В своята прогноза експертът също отбелязва, че епицентърът на финансовата криза ще се премести в Италия, тъй като италианските власти ще имат проблеми с висока безработица и обслужване на нараснали дългове.