Обявиха за светец епископ Серафим Соболев

В катедралата „Свети Александър Невски“ тържествено бе обявен за светец епископ Серафим Соболев. Той е погребан в криптата на Руската църква в София и години наред народната почит пред него не стихва.

Този следобед литийно шествие ще се отправи от „Александър Невски“ към Руската църква и там пред гроба на новоканонизирания и вече новопрославения Свети Серафим Софийски Чудотворец ще бъде отслужен кратък молебен. Още от сутринта преди Светата литургия в катедралата, която оглави патриарх Неофит, се извърши официалната прослава на Свети Серафим като светец на православната църква.

За първи път в историята и на руската и българската православни църкви, светецът бе канонизиран от две църкви едновременно. За тържествените богослужения и акта на прославата у нас дойде висока делегация на Руската православна църква, водена от Волоколамския митрополит Иларион, който води службата заедно с българския патриарх Неофит.

Миряните участваха в богослужението в храма, където са изложени и три икони на светеца, рисувани в Русия. Дошлите се поздравяваха радостно за обичания и почитан от православните християни архиепископ с възгласа: „Честит светец! Честит празник!“

Тържественото прославление на новия светец се състои в деня на неговата кончина, който ще бъде и денят, в който занапред ще се празнува паметта на Свети Серафим Софийски Чудотворец.