МВнР на Франция: ЕС ще удължи санкциите срещу Русия с още половин година

Санкциите на ЕС срещу Русия ще бъдат удължени с още шест месеца, но Франция се обявява за дискусия по този въпрос на предстоящата на 28-29 юни среща на върха на общността в Брюксел. Това заяви пред журналисти френският външен министър Жан-Марк Еро на заседание на Съвета на ЕС в Люксембург, предаде ТАСС.

„Във връзка с това, че санкциите ще бъдат удължени с шест месеца, е необходима дискусия, за да се разбере, че ако има някакъв напредък, то може да бъде предприета отсрещна стъпка“, заяви той.

„Бих искал на следващото заседание на Евросъвета да има дискусия, защото целесъобразността на тези санкции ще се определя на ниво държавни глави и ръководители на правителствата. Не ни устройва автоматичното удължаване на санкциите, ние искаме да се води дискусия“, добави той.

Русия многократно е заявявала, че смята санкциите, въведени заради украинския конфликт, за контрапродуктивни.

Руският външен министър Сергей Лавров отбеляза, че „разгръщането на конфронтацията и опитът за санкционен режим срещу Русия водят до задънена улица“. В същото време, по думите му, Русия е отворена за пълноформатно сътрудничество с ЕС и САЩ, когато те се откажат от езика на ултиматумите и санкциите.