Ливадийският форум в Крим ще обсъжда създаването на международна русофилска организация

Четвърто издание на международния Ливадийски форум ще се състои на 5-6 юни т.г. в Ялта, Крим. Сред основните му акценти са русофилството, защитата на руския език и езиците на руските народи.

По време на дискусиите се очаква да бъде обсъдена идеята за създаване на международна неправителствена организация на русофилите, която да обединява национални движения. Темата „Движението на русофилите: роля и значение в народната дипломация“ бе предложена по време на заседание на организационния комитет от Константин Косачов, ръководител на Комисията по международните въпроси при Съвета на федерацията.

Терминът русофили не трябва да смущава никого. Той възниква през 1848 г., за да даде име на културно-политическо движение в Австро-Унгария. Сега най-мощното русофилско движение – от няколко десетки хиляди души – е в България“, отбеляза Косачов. „А идеи за обединяване на русофилите в международна организация сме чували от нашите приятели в България, Франция, Йордания и в други страни“, допълни той. 

Защо е нужно подобно обединение? „Това ще бъде нашият отговор на русофобите“, заяви от своя страна Валентина Матвиенко, председател на Съвета на федерацията.

Специален гост от България в работата на Ливадийския форум ще бъде Николай Малинов, председател на българското Национално движение „Русофили“.

Ливадийският форум работи под егидата на  Съвета на федерацията ‒  горната камара на Федерално събрание на Руската федерация. Той се е доказал като авторитетна международна площадка за експертно обсъждане на проблемите на руския свят.

Други основни теми тази година ще бъдат защитата на руския език от агресията в чужбина и хуманитарните връзки в евразийското и постсъветското пространство.