”Калашников” пуска нов компактен автомат за руските спецчасти

Концернът „Калашников“ е разработил нов автомат с индекс АК-400, пише руският сайт „Вести“. Оръжието е предложено за въоръжение на спецчастите на Федералната служба за сигурност (ФСБ) и Федералната служба по охрана (ФСО) на Русия, включително и на легендарните отряди „Алфа“ и „Вимпел“, предаде Вести.ру, цитирана от fbr.bg.

Източник на в. „Известия“ от военно-промишления комплекс посочва, че новият АК-400 е разработен именно за специалните подразделения, които имат специфични изисквания към стрелковото оръжие. Това е и причината разработеният неотдавна АК-12 да се окаже не особено подходящ за тях.

„АК-12 е оръжие за пехотинци, десантчици, разузнавачи. А на бойците от спецчастите им трябва по-компактен автомат, който от една страна да отстъпва на „12-ката“ по точност и комплектовка, а от друга – да е достатъчно малък, за да може с него да се щурмуват домове, самолети, влакове и автобуси, да се скача с парашут и да се ходи в гора“, посочва източникът на изданието.

Новият образец е бил представен на ръководството на спецслужбите преди половин година, като в момента те разглеждат опциите АК-400 да бъде приет на въоръжение. „Предлагат се няколко варианта както със „съветски“ патрони 7,62 мм, с каквито стрелят АК-47 и АКМ, така и с по-съвременни боеприпаси от 5,45 мм“, допълва източникът.

Техническите характеристики на АК-400 не се разкриват, но е известно, че той тежи малко повече от три килограма и е дълъг около 940 мм. Разработчиците го определят като „адаптивен“. Прикладът е телескопичен и може да се настройва индивидуално за всеки стрелец и според боевата необходимост. АК-400 има планка Пикатини (Picatinny rail) за закрепването на допълнително оборудване като оптичен мерник, лазерно насочване, фенер и допълнителни ръкохватки. Досега на бойците се налагаше самостоятелно да тунинговат оръжието, като използват американски и израелски части, които са широко разпространени на световния пазар.

Освен това новият АК-400 разполага с още един режим на стрелба – освен единични изстрели или автоматична стрелба, автоматът може да произвежда и тройни изстрели. При тях той не прави прекалено силен откат, а това увеличава пробивната и поразяващата способност на оръжието.

Отбелязва се също, че АК-400 превъзхожда по точност както АК-74, така и новия АК-12.