Ердоган направи първата стъпка към примирие с Асад

За първи път от 2011 г насам Турция се примири с факта, че в Сирия и в бъдеще ще управлява Башар Асад и предприе първи стъпки за преговори с Дамаск, пише „Взгляд“ в неделя (21 август).

Това заявление прозвуча на фона на жестоки боеве, които се водят между сирийската армия и отрядите на кюрдите, поддържани от САЩ. Анкара, която вижда в кюрдите основната заплаха, неочаквано се оказа от едната страна на фронта заедно с Дамаск.

След опита за военен преврат в Турция, властите възнамеряват да провеждат по-активна политика в сирийското направление. Такъв извод се налага след направените изявления в събота от турския премиер Бинали Йълдъръм. Според неговото виждане, Турция разглежда като заплаха за своята безопасност и Дамаск, и „Ислямска държава“, и особено кюрдите, а Асад в очите на Анкара вече е по-малкото зло.

Вероятно промяната е свързана със затоплените отношения между Русия и Турция, а също така и на факта, че Асад и кюрдите за първи път влязоха в жестока схватка.

Както заяви Йълдъръм, сегашният президент на Сирия „няма място“ в бъдещето на страната, преговорите с него са необходими „доколкото в момента той се явява едно от действащите лица, независимо дали ни харесва или не“.

Изданието припомня, че от 2011 г. Анкара неизменно иска незабавната оставка на президента на Сирия Башар Асад.

За промяната на позицията на Анкара аналитиците предупредиха още през юли, когато Турция закри пограничния пункт Баб-ал-Хава. През него преминаваше потока бежанци от Сирия. А в обратна посока се движеха бойци от различни групировки, действащи против Асад – преди ги поддържаше Анкара.

И ето Йълдърм допусна, че сирийският лидер може да остане на власт за „преходен период“ и даже не изключи преки преговори с него.

Както е известно, Турция се опитва да излезе от дипломатическата изолация, в която се оказа след като президентът Реджеп Таийп Ердоган успя да падне в очите на почти всички свои съседи, пише „Взгляд“. След опита за преврат, към противниците му се присъединиха и САЩ, които отказаха да предадат Гюлен на турските власти.

Руски дневник