Бомбардировката в Кундуз: Променлив и противоречив американски разказ

Разказът на американските власти за бомбардировката над болницата на “Лекари без граници” в Кундуз, Афганистан, се промени значително в понеделник, 5 октомври. Генерал Джон Кембъл, шеф на мисията на НАТО в страната, заяви, че тя е била проведена по искане на афганистанската армия, чийто войници станали мишена на талибани, близо до болницата. А не за да защити американските войници, намиращи се по суша, както твърдеше преди това НАТО. Генералният директор на “Лекари без граници” Кристофър Стоукс, осъди “противоречията” в тези изявления.

Бомбардировката уби 12 членове на неправителствената организация и десет пациенти в нощта срещу 3 октомври. “Лекари без граници” подозира, че тя умишлено е била насочена срещу болницата; което би могло да представлява военно престъпление. Неправителствената организация изтегли персонала си от Кундуз, където единствена се грижеше за най-тежките военни рани. Градът стана обект на интензивни сражения, след като талибаните за кратко поеха контрола преди седмица.

Известните обстоятелства около бомбардировката

Тази бомбардировка изглежда дълга и точно насочена. Тя е била проведена в продължение най-малко на 30 минути от американски самолет АС-30 (добре въоръжена и точна машина), според елементи от американското разследване, изложени от представители на Пентогана пред пресата. Тя не е повредила сградите в съседство на медицинския център.

“Лекари без граници” заяви, че преди сраженията е съобщила на афганистанските и американските сили GPS-координатите на своята болница, за да предотврати случайното й превръщане в мишена.

Организацията каза, че е уведомила американските власти, че сградата й е бомбардирана още в началото на въздушните удари. Въпреки това те продължили “в продължение на 45 минути”, според неправителствената организация.

“Съпътстваща щета”

Още в събота говорителят на мисията на НАТО в Афганистан заяви, че “ударът, който засегна болницата на “Лекари без граници”, целеше хора, които заплашваха силите на коалицията” и че той “би могъл да е причинил съпътстващи щети в медицински център, който се намира наблизо”.

В неделя американският министър на отбраната Аштън Картър уверяваше на свой ред, че “американските сили се намирали близо до болницата и под вражески огън”, добавяйки, че ако “американски самолет наистина е открил огън, това не означава, че този удар е довел до разрушаването на болницата”. “Лекари без граници” уточни, че нито един член на нейния екип не е бил свидетел на боеве в болницата преди бомбардировката.

Удар “срещу база на талибаните”

Афганистанските власти отидоха по-далеч, твърдейки, че талибаните, които държаха тогава част от града, са използвали болницата като база, за да атакуват техните сили. Губернаторът на Кундуз Хамдуллах Даниши обясни, че “болницата била заета на 100 процента от талибаните, което е оправдало тези удари”. Афганистанският министър на вътрешните работи продължи в този смисъл и уточни, че били убити десет до 15 талибани.

“Лекари без граници” никога не е криела, че се стреми навсякъде, където присъства, да се грижи за ранените, без оглед на лагера. Така че е напълно възможно в момента на бомбардировката в тази болница да са били лекувани талибани. Организацията каза обаче, че е “отвратена” от тези изявления, подчертавайки, че трябва да се признае, че афганистанските и американските власти може умишлено да са “сринали” независимата структура за медицинска помощ, което прилича на военно престъпление.

Болницата на „Лекари без граници“ в Кундуз в пламъци, събота, 3 октомври 2015 г.

Това, което американската армия все още не е успяла да обясни

Американските власти все още не са уточнили кой е разрешил на самолета да открие огън, нито защо бомбардировката не е била спряна при първите сигнали за тревога от “Лекари без граници”.

Генерал Кембъл подсказа, че афганистанските сили са поискали тези удари от група на специалните сили, които са били там. Той не можа обаче да уточни дали тези хора са имали възможността да видят добре сградата на “Лекари без граници”, за да потвърдят реална вражеска активност.

Бяха обявени три разследвания: от американската армия, от НАТО и съвместно американско-афганистанско разследване. Американският президент Барак Обама каза, че очаква техните резултати, за да “се направи окончателна преценка за обстоятелствата на тази трагедия”. “Лекари без граници” припомня, че тези три власти са замесени и поиска “изчерпателна и прозрачна” процедура от “независим международен орган”.

Прецедентите

Въздушните удари на коалицията на НАТО, която все още наброява 13 хил. войници в Афганистан, 10 хиляди от които американци, са били обект през близо 14-те г. на война, на многобройни спорове относно “съпътстващите щети”, които редовно са пораждали, и относно начина, по който силите на НАТО са започвали, провеждали и протакали някои от последвалите си разследвания. Фактът, че последните удари засегнаха болница на “Лекари без граници”, организация, създадена във Франция и международно призната, предизвика рядък отзвук за подобно събитие.

През септември 2009 г. близо до Кундуз въздушен удар на НАТО уби 142-ма души, повечето от тях цивилни. Той бе поискан от германски войници, разположени в столицата на областта. Ударът бе насочен срещу селяни, които преливаха резервоарите на два камиона-цистерни на НАТО, нападнати от талибаните.

Миналата седмица бунтовниците успяха само за няколко часа да превземат Кундуз, печелейки по този начин най-голямата си победа след падането на режима им през 2001 г., и нанасяйки тежък неуспех на правителството, което е на поста от една година. Афганистанските сили им противопоставиха слаба съпротива, симптом за огромните трудности, които срещат, за да удържат ислямистките бойци, разширили бунта си в районите в северната част на страната.

Превод от френски: Галя Дачкова, Поглед Инфо /Гласове/.