Андрей Кончаловски ще снима филм за Микеланджело

Знаменитият руски режисьор Андрей Кончаловски, носител на награди от престижни световни кинофестивали, смята това лято да започне новия си мащабен проект „Грях“, който ще разказва за живота на Микеланджело, информира ArtPrice и в. Дума

Филмът ще обхване събития от първата четвърт на XVI век, когато скулпторът е работил върху гробницата на Юлий II в Рим и фасадата на църквата Сан Лоренцо на Медичи във Флоренция. Кончаловски възнамерява да се съсредоточи върху осеммесечния престой на Микеланджело в Карара, когато скулпторът е избирал необходимия за гробницата мрамор, филмът, по думите на изпълнителния продуцент на лентата Олеся Хидрат, е замислен като видение на великия скулптор. Творбата не може да се нарече класически биографичен филм. Сценарият е написан от Кончаловски и Елена Кисельова, която е работила с него и по последните му два филма – „Рай“ и „Белите нощи на пощальона Алексей Тряпицин“, за който той бе награден със „Сребърен лъв“ за режисура на филмовия фестивал във Венеция.

Кастингът за ролята на Микеланджело все още се провежда, като героят се търси както сред професионалните актьори, така и сред непрофесионалните. На агентите е изпратен примерен портрет на бъдещия Микеланджело във филма на Кончаловски (официални портрети на Микеланджело няма), като той напомня изображение на художника, създадено от Даниеле да Волтера.

Филмът ще бъде направен в съвместна копродукция между Русия и Италия. Той ще бъде заснет на италиански език, а в Русия ще върви с дублаж. „Грях“ е вече подкрепен от министерството на културата на Италия, което помага на Кончаловски да намери места за снимките. Сикстинска-та капела ще бъде напълно пресъздадена в павилион. Руското министерство на културата вероятно също ще отдели държавни средства за финансиране на „Грях“. Началото на снимките е насрочено за 28 август, очаква се те да приключат през лятото на 2018 г. Целта е филмът да бъде завършен до биеналето във Венеция през 2019 г. За разлика от други художници за Микеланджело не са снимани много игрални филми. Най-известният от тях е „Страдание и възторг“ по едноименната книга на Ървинг Стоун. филмът, режисиран от Карол Рийд, е пуснат на екран през 1965 г. и е получил пет номинации за „Оскар“ (за работата на оператора, художника, дизайнера на костюмите, звука и саундтрака), но не получава нито една статуетка.

Досега 79-годишният Андрей Кончаловски, който няколко пъти гостува и в България, е режисирал десетки пълнометражни игрални филми, сред които „Романс за влюбени“, „Сибириада“, „Историята на Ася Клячина“, както и холивудските продукции „Влакът беглец“, „Танго и Кеш“, „Лъвът през зимата“ и др. От години животът му преминава между Италия, Англия и по-рядко в Русия. Обича да редува снимането на филми с поставяне на оперни и театрални спектакли.