Хенри Кисинджър с ценен съвет към Тръмп за Путин

В интервю за CNN американският политик и експерт в областта на международните отношения Хенри Кисинджър (председател на Kissinger Associates) заявил, че администрацията на Обама допускала снизходителен тон при общуването с руския президент Владимир Путин. Затова Доналд Тръмп в диалога с Москва следва да се отнася съвсем сериозно с лидера на страната.

CNN: Доналд Тръмп не веднъж изрази желание да сключи сделка с Путин, като заяви, че той и Путин може да се договорят. Вие сте един от тези американци, който е общувал с Путин повече от всеки друг – повече от 25 пъти. Какво бихте препоръчали на Тръмп при такива срещи?

Кисинджър: Търговските сделки се различават от външнополитическите. Търговските обикновено се сключват между субекти, които имат определена цел, например относно цената. Страните го обсъждат, идват до съгласие и повече могат да не се срещнат.

CNN: Тоест това е единична сделка?

Кисинджър: Точно така. Във външната политика вие се срещата с едни хора отново и отново. И вие трябва да изграждате отношения не за една сделка, а да работите над споразумение, което ще стане импулс за сключване на сделка в бъдеще.

Преди всичко Путин не счита, че е станала някаква трансформация, че в Студената война победили американците. Той е убеден, че руснаците се избавили от комунизма, сами са се справили. В неговите представи Америка се възползва от това, премествайки линията на отбрана от центъра на Европа, която по-рано се намираше над 1000 мили от Москва, на разстояние 300 мили от руската столица.

Пред него стои задачата да възстанови уважението. Затова на всяка администрация, и новата, разбира се, й предстои да разбере възможно ли е да води диалог с Путин, изхождайки от това, че трябва да го приемате сериозно.

Според мен, предишната администрация в общуването с него понякога проявяваше снизходителност.

Източник: Блиц