Франция няма да може да продаде корабите «Мистрал» на трети страни

Франция няма да може да продаде корабите «Мистрал» на трети страни

Публикувано от:

Русия е готова към всякакви варианти на развитие в ситуацията с хеликоптероносачите «Мистрал», предаде ТАСС, позовавайки се на източник от руското ведомство за военно-техническо сътрудничество.

«Откровено казано, Русия има готовност към всякакъв сценарий в ситуацията с корабите «Мистрал». Ако условията по договора ще се изпълнят, то няма за какво да повдигаме темата, но при обратния вариант със сигурност ще последват юридически претенции в рамките на подписания договор за изработка между двете страни», поясни източникът от руското ведомство.

Той отбеляза, че Франция не е изпращала на руската страна официално уведомление за отказ от изпълняването на поръчката или за отлагане на договорената дата (14 ноември).
«Доколкото ни е известно, засега Франция не се е отказвала от датата», заяви източникът.

Напомняме, че в края на октомври министърът на финансите на Франция Мишел Сапен заяви, че условията за предоставянето на първия кораб «Мистрал» на Русия «засега не се удачни». Париж многократно е обявявал условията, при които ще бъдат доставени поръчаните от Русия кораби, а те са били – при спазване на минските договорености и урегулиране на ситуацията в Украйна.

При всичко това, договорът за «Мистрал» е подписан между Русия и Франция през 2011 година. Първият от тях «Владивосток» излезе от производство през 2013 г., а през септември 2014 г. излезе експериментално в открито море с руски моряци на борда. Вторият «Мистрал» – «Севастопол» по договор трябва да бъде доставен на Москва през 2015 година.

По-рано от руското ведомство за военно-техническо сътрудничество съобщи на ТАСС, че според подписания договор между двете страни, Париж може да отложи доставянето на първия «Мистрал» с три месеца от посочената дата на доставката. В случай на неизпълнение на договора от страна на Франция, тя ще бъде задължена да изплати на Русия голяма неустойка.

Също така, при неспазване на договора, Париж няма да може да продаде корабите «Мистрал» на трета страна, тъй като те са с оборудване, собственост на Руската Федерация и за да може да се използват от друга страна, трябва напълно да бъдат демонтирани.