Унгария: Европа извършва ритуално самоубийство, лицемерието на Брюксел е самоунищожително!

През изминалата година стана ясно, че Европа не е в състояние да даде правилния отговор на предизвикателствата пред, които е изправена, защото тя води политика на ритуално самоубийство.

Това каза в годишния си доклад пред парламентарната комисия по външна политика унгарският министър на външните работи Петер Сийярто. „Европейската политика през тази година бе приятна за очите, но вредна и застрашаваща сигурността и бъдещето на континента“, каза още той. Според него днес Европа е изправена пред пет предизвикателства: нестабилност на изток, невиждана до момента нестабилност на юг, която доведе до огромната мигрантска вълна, постоянната заплаха от тероризъм, липсата на напредък в гарантирането на енергийната сигурност и непрекъснатите икономически предизвикателства.

Ръководителят на унгарската дипломация смята, че Европа много е загубила в глобалната икономика, а институциите на ЕС блокират разширяването на евросъюза, въпреки убеждението на няколко държави, включително и на Унгария, че това е пътят за укрепването на европейската общност. В по-голямата си част европейската политика е лицемерна и самоунищожителна по отношение на миграцията и тероризма, а решенията, които се предлагат по тези два въпроса са незаконни, неприложими и не помагат за тяхното решаване, каза още Петер Сийярто.

Дипломатът смята за абсолютно не нужно да се води полемика с официалните европейски представители за увеличената опасност от тероризъм след като те не знаят кои са мигрантите и с каква цел идват в Европа. Всички мигранти не са терористи, но мигрантската вълна позволи на терористичните организации да се доберат до Европа, подчерта той. „Лицемерната й политика постави Европа в безпомощно състояние. Европа е длъжна да защити външните си граници и всяка една държава трябва да има правота сама да решава дали иска да приеме други общности на своя земя, каза още Сийярто и припомни, че Унгария несправедливо е била критикувана, само защото успешно се е защитила и това ще продължи да прави и в бъдеще. Унгария предложи правилното решение за мигрантската криза и Европа трябва да следва нашия пример, смята министърът.

„Външната политика на Унгария трябва да бъде насочена към подпомагането на държавите да защитават своите интереси, защото предизвикателствата, пред които е изправена Европа остават“, каза Петер Сийярто. По отношение на ситуацията в Украйна унгарският дипломат каза, че през последните месеци тя не се е променила. Санкциите на ЕС навредиха на Русия, Украйна и самият ЕС, но те не доведоха до спазването на споразумението от Минск, каза в заключение унгарският министър на външните работи.

Източник: БГНЕС.