Украински свещеници разказват за заплахите срещу тях

Привържениците на новите киевски власти оказват все по-силно давление върху свещениците на Украинската Православна Църква към Московския патриархат, съобщиха на РИА Новости представителите на духовенството на Одеската епархия на УПЦ. По думите им, на свещениците се предлага да пишат доноси за най-активните участници на «Антимайдана» сред миряните.

Секретарят на Одеската епархия протойерей Андрей Новиков и главата на епархиалния отдел за религиозно образование, катехизис и мисионерството протойерей Олег Мокряк, преди дни бяха принудени да напуснат територията на Украйна, за да избегнат възможните преследвания от страна на Службите за сигурност на Украйна. Тук е моментът да подчертаем, че православни свещеници в цяла Украйна, често получават заплахи за разправа от представителите на неонацистки организации.

«В югоизточна Украйна силно се усеща давлението върху православните вярващи като цяло. Принуждават някои архиереи да подписват заявления, които фактически забраняват на духовенството да мисли, говори, пише каквото и да било. Един от свещенослужителите в една от най-големите епархии, събрал духовенството и казал: «Дори в кухнята у дома, да не се обсъжда ситуацията». Някои биват принуждавани да се изказват в подкрепа на новите власти, с осъждане на протестите на привържениците на православния руски свят и единството на православната цивилизация, именно тях наричат «сепаратисти», разказа протойерей Андрей Новиков.
По думите му, съвсем наскоро, на Благовещение при него е дошъл човек, който се представил за сътрудник на Службите за сигурност и го помолил «в никакъв случай, да не докладва на мисията за правата на човека на ООН в Одеса» за случаите на нарушение на правата на вярващите, за което всъщност по-рано бяха помолили сътрудниците на мисията. «И мен, като свещеник, същия този сътрудник на СБУ ме призова да пиша доноси в случаите, когато подобна информация постъпва, а също говори за някакви сепаратистки настроени сред миряните на нашата църква», добави протойерей Андрей.

На свой ред, протойерей Олег Мокряк разказа, че в Одеса никога не е имало националистически настроения, но в последно време се появили представители на «Десен сектор», които се «разпростряха» в няколко одески санаториуми. «Те веднъж преминаваха през нашия град марширувайки, скандирайки своите лозунги, и дори влезли в една от църквите. Там те попитали свещеника: «Защо не служите Литургията на украински език?» Той им отговорил, че при нас в Църквата има само един език и той е църковнославянски, че това е богослужебен език». Тогава те му отговорили: «Скоро няма да ви има тук», започнали да му отправят заплахи», разказа още о. Новиков.