“Турски поток” е прекратен

“Турски поток” е прекратен

Публикувано от:

Проектът за строителството на газопровода “Турски поток” е прекратен. Това заяви министърът на енергетиката Александър Новак. “Преговорите са прекратени”, каза той, цитиран от ТАСС.

По-рано днес президентът на “Газпром” Алексей Милер заяви, че ако Турция има интерес от строителството на газопровода, да се обърне към Москва. Той уточни, че до момента подобна молба не е получавана от турска страна. “Що се отнася до “Турски поток”, то на първо място Турция трябва да ни потърси, ако за нея този проект представлява интерес. В момента Турция не се е обърнала към нас с подобно предложение”, каза Милер.

На 1 декември 2014 г. по време на визитата си в Анкара руският президент Владимир Путин отмени изграждането на газопровода „Южен поток“, който трябваше да свързва Русия и България по дъното на Черно море. Вместо него стопанинът на Кремъл предложи нов проект – „Турски поток“. Новият газопровод също трябваше да мине по дъното на Черно море и до голяма степен повтаряше маршрута на „Южен поток“ с една малка подробност – вместо към България, той завиваше към Турция. „Турски поток“ трябваше да има сходен с този на „Южен поток“ капацитет – 63 милиарда куб.м. газ и четири отсечки.

 

Източник: БГНЕС.