Турският посланик: Лидерите на Турция и Русия ще се срещнат в Казан

Турският посланик: Лидерите на Турция и Русия ще се срещнат в Казан

Публикувано от:

С нашия добър партньор и активен дипломатически партньор Русия ще постигнем обща гледна точка в решаването на въпроса за регулиране на кризата в Сирия. Това заяви турският посланик в Москва Умит Ярдъм, цитиран от ТАСС, съобщава actualno.com.

 “Хората трябва да бъдат преценявани не по техните дум, а по делата им. А това, което правят Русия и Турция е много важно“, каза посланикът на международната конференция в Москва “Русия и Турция: засилване на многостранното сътрудничество“.

“Турция не желае сегашното положението в Сирия да продължава по-нататък“, декларира посланикът. По думите му Русия и Турция се намират в общо географско пространство, затова е важно да не се допусне военното развитие на конфликти в региона, по-специално в Сирия. „Смятаме, че военното решение на този проблеми е невъзможно. С военните операции не може да се постигне никакъв стабилен мир“, изтъкна дипломатът. Президентите на Русия и Турция могат да се срещнат два пъти до края на годината, обяви още Умит Ярдъм. Това може да стане в Анталия и Казан, уточни посланикът.

“Очакваме руския президент Владимир Путин на 15 ноември в Анталия на срещата на Г-20. Лидерите на Турция и Русия ще могат също ще имат възможност да се срещнат и в края на декември в Казан на Съвета на високо равнище Русия-Турция“, конкретизира се дипломатът.

В приветствието си до форума руският външен министър Сергей Лавров отбеляза, че „по отделни въпроси Москва и Анкара гледат различно“. Той смята, че „сближаването на подходите е възможно само в хода на открита размяна на мненията, аргументирано търсене на точки на съприкосновение“.

Русия и Турция трябва да активизират усилията си в борбата срещу различните форми на екстремизъм, заяви на свой ред в изказването си на конференция Али Усел, директор на Центъра за стратегически изследвания към турското Министерство на външните работи. „За активизирането на нашите усилия е необходимо нашият диалог да бъде прозрачен, различните въпроси да се обсъждат открито и откровено. Това ще позволи да се постигне компромис по много въпроси“, посочи политологът.