Топ 10 на проектите и изказванията, с които е известен Яценюк

Докато заемаше поста на премиер на Украйна Арсений Яценюк неведнъж се оказваше в центъра на гръмки скандали, пише РИА Новости, цитирана от fbr.bg. Ето и някои от най-ярките изказвания и проекти на министър-председателя.

„Стената“ на Яценюк

През май 2015 г. Арсений Яценюк обяви началото на строителството на „истинска държавна граница“ с Русия. Проектът бе наречен „Стената“, а по-късно предложението на премиера бе преименувано на „Европейски вал“. Съгласно замисъла „Стената“ трябваше да представлява система от защитни ровове с ограда и наблюдателни кули. По план тя трябваше да бъде достроена до 2018 г.

Но явно на плана не му е писано да се сбъдне. За реализацията на „Европейския вал“ бяха отпуснати много по-малко от планираните 4 млрд. гривни. Засега от 2400 км са построени само 270 км конструкция.

Цветя и „глупаци“: бой във Върховната рада

През декември по време на реч на премиера във Върховната рада депутат от „Блок на Петро Порошенко“ (БПП) излезе пред трибуната, връчи на Яценюк букет цветя и се опита да го изнесе собственоръчно от залата за заседания. Яценюк се вкопчи в трибуната, а малко по-късно в парламента се стигна до масов бой.

Причина за поредното шоу в Радата бе речта на Яценюк, който се опита да прехвърли отговорността за провала на реформите в страната върху депутатите от БПП.

„Всичко е наред. Глупаците са много“, така премиерът коментира действията на депутатите от парламента.

СССР е нападнал Украйна и Германия: уроци по история от Яценюк

През януари 2015 г. в интервю за германския телевизионен канал ARD Яценюк разказа как, според неговата версия, е започнала Втората световна война.

„Руската агресия срещу Украйна е атака срещу световния ред и реда в Европа. Всички добре помним нахлуването на СССР в Германия и Украйна. Не бива да допускаме това. Никой няма право да пренаписва резултатите от Втората световна война“, каза той.

Руското външно министерство изпрати нота към германски дипломати с молба да обяснят каква е позицията на Германия относно Втората световна война. Представителят на германското външно министерство Мартин Шифър заяви, че позицията на страната си остава непроменена. „Нацистка Германия е водила страшна война срещу СССР, което и става причина за неописуеми страдания на огромен брой руснаци, украинци и други граждани“.

А кой е герой: реабилитация на Украинската въстаническа армия

През април 2015 г. Върховната рада прие законопроект по предложение на Арсений Яценюк – „За статута и паметта на участниците в борбата за независимост на Украйна през XX в.“, съгласно който такъв статут получиха и членовете на Организацията на украинските националисти и войниците от Украинска въстаническа армия.

Интересното е, че през 2009 г. Яценюк се обявяваше против приемането на такъв закон, тъй като смяташе, че той може да разцепи украинското общество.

Газови войни

Още през пролетта на 2014 г. Арсений Яценюк казваше, че Русия всеки момент ще спре доставките на газ за Украйна. Но премиерът не посочваше причината, поради която Москва може да спре да доставя газ – Киев просто отказваше да плаща задълженията си. Тогава украинският премиер реши да купува руски газ не от Русия, а от Европа, като осъществява реверсни доставки.

„Ако не бяхме получили реверсен газ, дървата щяха да са най-популярната стока в Украйна“, шегуваше се той.

Но първоначално Киев твърдеше, че смята цената от 268 долара за приемлива, при което Русия предлагаше на Украйна газ на цена под 180 долара.

В момента Украйна купува реверсен газ основно от Словакия, но цените на горивото едва ли могат да бъдат наречени по-изгодни от тези, които предлагаше руската страна.

„Дръвникът“ срещу „крадеца“: конфликтът между Саакашвили и Яценюк

В края на 2015 г. отношенията между Арсений Яценюк и поканения за губернатор на Одеска област Михаил Саакашвили се влошиха. Саакашвили редовно обвиняваше премиера в корумпираност, некомпетентност и нежелание да провежда реформи. Яценюк предпочиташе да не преминава към открит конфликт.

Но през декември 2015 г. по време на заседание на Националния съвет за реформи Саакашвили се скара с вътрешния министър Арсен Аваков. В подкрепа на Аваков се обяви Яценюк и в присъствието на президента той използва нецензурни изрази по адрес на Саакашили.

„Дръвник си ти! Поканихме те в страната да вършиш работа, а не да се занимаваш с политически афери! Дръвник!“, извика премирът и посъветва Саакашвили да „се маха от Украйна“.

Къщата ни е открая: отказ от плащане на дългове

През декември 2015 г. Украйна трябваше да изплати на Русия дълга си по еврооблигациите, купени от Москва в края на 2013 г.

Но въпреки че дори МВФ призна този дълг за суверенен, украинското правителство въведе мораториум върху изплащането на 3 млрд. долара на Русия, като се мотивира с това, че Москва не е решила да го преструктурира. Русия продължава да настоява, че за Киев този дълг не е търговски, а това означава, че към него не бива да се прилагат същите правила за преструктуриране, каквото бяха използвани спрямо останалите длъжници.

„Правителството (на Украйна) взе решение да въведе мораториум и да спре да изплаща какъвто и да било руски дълг, докато Русия не приеме позицията на Украйна и не преструктурира дълга“, каза Яценюк.

Искаме в НАТО: отказ от извънблоков статут на Украйна

Украинският премиер от самото начало настоява за отмяна на извънблоковия статут на Украйна и ориентира страната към встъпване в ЕС и НАТО.

„Няма съмнения, че Украйна трябва да стане член на НАТО и това е основната цел на реформата в отбраната и сигурността, и към това са насочени милиарди ресурси. Но трябва да бъдем реалисти относно юридическото членство на Украйна в НАТО, това е сложно геополитическо решение не толкова за Украйна, колкото за страните-членки на алианса“, казваше Яценюк, като очевидно забравяше да спомене, че 1/3 от украинците не искат страната да става член на алианса, а тези, които се обявиха в подкрепа на членството бяха 43%.

Премини към „Фейсбук“ – подкрепи нашите

През октомври 2015 г. Арсений Яценюк препоръча на украинските ученици да спрат да ползват руската социална мрежа „ВКонтакте“ и да преминат към „Фейсбук“. Като цяло подобни изявления изцяло се вписват в антируската реторика, която в момента се разпространява в Украйна, но по-интересна е обосновката на премиера по този въпрос.

„Предлагам ви да преминете към „Фейс“-а, и то си има отделна история защо. Съветвам си, просто ви казвам да минете на „Фейс“-а поне заради това, че Марк Зукърбърг е негов основател и семейството му е от Одеса, а трябва да подкрепяме нашите“, каза той.

Безславен край: принуден да се оттегли

Сякаш че всички настояваха за оставката на украинския министър-председател: обикновените граждани, чието доверие към Яценюк спадна рекордно, депутатите, които през последните два месеца едва ли не публично обсъждаха кой трябва да стане премиер, и западните партньори, които настояваха за възможно най-бързо преодоляване на кризата.

В крайна сметка Яценюк подаде оставка. „От днес нататък виждам задачите си в по-широк план, отколкото в пълномощията на ръководител на правителството“, каза той.