С новата екипировка „Ратник“ руските бойци са неуязвими

Каската на „войника на бъдещето“ му позволява да стреля без да гледа към целта.

В руските войски започнаха да пристигат първите комплекти от бойната екипировка от ново поколение „Ратник“, съобщава ТАСС. Според Дмитрий Семизоров, генерален директор на Централния научноизследователски институт за точно машиностроене, първата серийна партида вече е доставена на армията.

Униформата на „войника на бъдещето, успешно премина изпитания още преди няколко години. Бронежилетката в новата екипировка спасява войника от куршуми на „Калашников“ или снайперска винтовка.

Монтирана в куртката камера позволява да се наблюдава за ставащото на бойното поле. Друга камера в каската дава възможност на войника да стреля без да гледа към целта. Има и вграден армейски пейджър за приемане и предаване на команди.

Александър Романюта, началник на групата за Управление на развитието на сухопътните войски обяснява: „Войникът е изцяло защитен от осколките на какъвто и да било осколочен боеприпас на разстояние 5 метра от взривяването му“.

РАТНИК КАСКА

Разузнавачът Артьом Авдеев, смята за особено полезна камерата на каската. „В бойни условия, може да покажеш автомата иззад някой ъгъл и да стреляш без да гледаш към целта, а в същото време да си защитен. Така ще поразиш противника без да изложиш на опасност живота си“.