САЩ изпращат бронирана техника в Източна Европа

Американската армия планира да разположи около 150 танка и бронирана техника в няколко страни членки на НАТО. Част от тях ще бъдат позиционирани в страни от Източна Европа за участие във военни учения, съобщи Франс прес, като цитира главнокомандващия сухопътните сили на САЩ в Европа генерал Бен Ходжес, предаде БТА.

Този проект е част от операция „Атлантическа решителност“. Освен бронираните машини ще бъдат изпратени и сухопътни войски за няколко месеца и те ще участват в съвместни учения в тези страни.

„Военнослужещите ще участват в ученията, след което ще се върнат, а техниката ще остане там на място“, каза Ходжес. Той поясни, че това решение е много по-икономично, защото при всяко учение танковете и блиндираната техника няма да се транспортират през Атлантическия океан. Генералът в скоро време ще направи препоръки относно начина на разпределение на тези танкове и бронирана техника в страните от Източна Европа, които са членки на НАТО.

„Ще разгледам няколко опции, като например разпределяне на оборудването на малки партиди, като например за батальон или за рота, може би из балтийските страни, Полша, Румъния или България“, каза генералът, цитиран от Франс прес.